Ei päivääkään ilman laatua

Jo yli 50 vuoden ajan laadun määritelmän on voinut tarkastaa tuttavallisesti ”ryllistä”.  Ensimmäisen kerran rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset julkaistiin Suomessa vuonna 1960 osana RT-kortistoa. RYLin laatiminen tosin oli ollut SAFA.n standardisoimislaitoksen työohjelmassa jo laitoksen perustamisvuodesta 1942 lähtien. Vaikka laadun merkitys on ymmärretty jo vuosikymmeniä sitten, jatkuu nykyäänkin keskustelu edelleen kiihkeänä.

Kypärä

Kuinka usein sinä olet päätynyt keskustelemaan rakentamisen laadusta? Milloin se on hyvää, milloin huonoa. Toisinaan tuntuu, ettei sitä ole lainkaan. Maaliskuu ei ollut vielä viikkoakaan vanha, kun laatua oli päästy käsittelemään jo useaan otteeseen. Ensin Rakennustietosäätiön vapaamuotoisessa keskustelutilaisuudessa Rakennusfoorumissa pohdittiin onko talotekniikan laadussa kaikki kunnossa. Seuraavana päivänä Yle Tampere kysyi kuulijoiltaan, mitä mieltä he ovat rakentamisen laadusta. Kysymys herätti runsaasti keskustelua. Pieleen menneet tarinat ovat tietenkin herkullista reposteltavaa, mutta keskimääräisestä rakentamisen tasosta ne eivät välttämättä anna realistista kuvaa.

Harva kuitenkaan on aiheesta täysin vailla mielipidettä. Tämä on täysin ymmärrettävää. Sijoittuuhan Suomen kansanvarallisuudesta 74 % ja ihmisten ajankäytöstä peräti 99 % rakennettuun ympäristöön. Tämä todettiin taannoin julkaistussa ROTI2015 –raportissa, jonka erääksi pääkohdaksi nousi jatkuvasti kasvava korjausvelka. Pelkkä laatukaan ei riitä rakennuskannan vanhentuessa. Omaisuudesta on myös osattava pitää ja pidettävä huolta. Laadukkaasti, totta kai.

Viime vuoden lopulla Rakennustieto Oy käynnisti kaksi mittavaa hanketta. Pitkään valmisteilla olleet KorjausRYL ja TalotekniikkaRYL lähtivät viimein liikkeelle. Edellisen kerran Talotekniikan rakentamisen yleiset laatuvaatimukset päivitettiin yli 10 vuotta sitten. Korjausrakentamiseen nämä laatuvaatimukset laaditaan nyt ensimmäistä kertaa. Hyvän rakennustavan kirjallinen kuvaus auttaa rakentamisen eri vaiheissa osapuolia löytämään yhteisen päämäärän, jota kohti edetä.

Meidän, TalotekniikkaRYL-hankkeesta vastaavan Sirpan ja KorjausRYListä vastaavan Hetan, päivämme kuluvat seuraavan kahden vuoden ajan näissä merkeissä. Kuten monen muunkin, erityisesti korjausrakentamis- ja talotekniikka-alan ammattilaisten. Onhan RYLissä lopulta kyse koko alan yhteisesti sopimasta laatumääritelmästä. Tätä työtä ei tehdä yksin. Viime vuonna Rakennustietosäätiön toimikunnissa oli yhteensä yli 500 henkilöä tekemässä työtä yhteisen hyvän eteen. Vaikuttava määrä alansa ammattilaisia. Arvokasta työtä, jota ilman se mainittu 99 % ajankäytöstämme kuluisi varmasti hyvin erilaisessa ympäristössä.

Jos haluat keskustella rakentamisen laadusta ja vaikuttaa siihen, osallistu Talotekniikka- tai KorjausRYL-hankkeisiin. Lisätietoja löydät täältä.

Sirpa Väisänen, projektipäällikkö, TalotekniikkaRYL
Heta Timonen, projektipäällikkö, KorjausRYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s