Mistä syntyy rakentamisen laatu?

Rakentaminen on monimutkaista ja tuntuu, että se monimutkaistuu kiihtyvää tahtia uudistuvien säädösten ja määräysten johdosta. Rakentamista tehdään vaihtelevissa olosuhteissa ja usein rakennus on ainutkertainen toteutus. Ennen varsinaista toteutusta on tehty useita vaihtoehtoisia suunnitelmia ja kustannuslaskelmia. Korjausrakentamiseen vaillinaiset lähtötiedot tai puutteelliset vanhat suunnitelmat tuovat omat haasteensa. Rakennushankkeeseen osallistuvia ihmisiä on usein satoja ja hankkeen kokonaiskestossa puhutaan usein vuosista. Ei ihme, jos kaikkien osapuolten käsitys laadusta ei ole sama eikä kiinteistön rakennuttajan tai suunnittelijoiden toiveet aina välity työmaalle (laadun) työntekijöille.

Sanotaan, että ”laatu syntyy yhdessä tekemällä” ja ”ketju on vain niin vahva kuin sen heikoin lenkki”. Nämä sanonnat kuvaavat mielestäni hyvin, mistä rakentamisen laadussa on kysymys. Ei riitä, että suunnitelmissa on määritelty laatuvaatimukset, jos niitä ei noudateta työmaalla.

raktieto-urakointi-1509-Edit-mid

Parasta laatua syntyy, kun hankkeen kaikki osapuolet tekevät yhdessä tavoitteita, suunnitelmia ja päätöksiä, sitoutuvat niihin ja viesti kulkee osapuolelta toiselle sujuvasti. Hankkeeseen valitaan ammattitaitoisia suunnittelijoita, laadukkaita tuotteita ja hyviä työntekijöitä. Jokainen hankkeessa mukana oleva työntekijä on sitoutunut tekemään oman osansa parhaalla mahdollisella tavalla ja voi olla ammattiylpeä lopputuloksesta. Jälkikäteen kaikkien on mukava sanoa: ”Hei, olin tekemässä tuota rakennusta”.

Viime vuonna otimme käyttöön Rakennustiedossa uuden sloganimme ”Tieto rakentaa laatua”. Se kuvaa hyvin muutamilla sanoilla mikä meille on tärkeää.  Haluamme omalta osaltamme parantaa rakentamisen laatua tuottamalla puolueetonta ja luotettavaa tietoa koko rakennusalalle.

Pasi Hulkkonen
toimitusjohtaja

2 kommenttia artikkeliin ”Mistä syntyy rakentamisen laatu?

 1. Juurikin näin. Viimekädessä kuitenkin laatu syntyy tekijän kädestä, on se käsi sitten suunnittelijan, tavaran tekijän, työnjohdon tai itse työn suorittajan käsi. Usein virheellisesti sanotaan, että työtä ei ole valvottu kunnolla. Mikään valvonta ei poista huolimattomasti tai taitamattomasti tehtyä työtä.
  Ikäväkseni voin todeta, että jos työmaan mestareilla on asenne: ” me teemme vain suunnitelmien mukaan”, ei voi tulla parasta mahdollista lopputulosta. Asennekasvatuksessa riittää töitä.
  Terv. Ulla Mehik

  Tykkää

 2. Kiitos kommentistasi.

  Johdon esimerkillä ja johtamisella on myös suuri merkitys. Kun johto arvostaa hyvää työtä ja laatua, niin se heijastuu työntekijöihin ja heidän motivaatioonsa tehdä hyvää jälkeä.
  Kiitos hyvin tehdystä työstä pitäisi aina muistaa antaa. Kun syntyy luottamus johdon ja työntekijöiden välille, valvonnan tarve vähenee. Laatu siis syntyy monista eri osatekijöistä.

  Työmaalla mestarin kommentti ”me teemme vain suunnitelmien mukaan” osoittaa ettei yhteistyö suunnittelijoiden ja työmaan välillä pelaa. Kokemukseni mukaan yhteistyö paranee, kun osapuolet ymmärtävät toistensa työt ja kiireet sekä positiivisessa hengessä yhdessä alkavat kehittämään asioita. Toisen osapuolen syyttely pilaa herkästi yhteistyön. Yhteispelillä toista arvostaen tuppaa tulemaan hyvää jälkeä, päästään hyvää positiiviseen ”kierteeseen” ja samalla työnteko on jopa mukavaa.

  Ystävällisin terveisin,
  Pasi Hulkkonen, tj
  Rakennustieto Oy

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s