Kylmästä lämpimään

Kävin tapaamassa Australian Brisbanessa opiskelevaa poikaani maaliskuun alussa. Lähdin kylmästä lämpimään.

Väistämättä vertasin rakennuksia ja kaupunkirakennetta, liikennekulttuuria ja ihmisten käyttäytymistä suomalaiseen. Moni asia on erilailla Australiassa: runsaasti pilvenpiirtäjiä, vasemmanpuoleinen liikenne, ihmisten välittömyys sekä välittäminen ja tietysti ilmasto.

Yhteistä on haastava ilmasto: meillä kylmä kausi, australialaisilla kuumuus ja rankka meri-ilmasto rannikoilla. Rakennusten ylläpito on jatkuvaa. Omakotiasukkaana harmittelen jokakeväistä muurahaisinvaasiota. Niiden aiheuttama harmi tuntuukin mitättömältä, kun kuuntelee Australian termiittiongelmaa: rakenteiden täydellistä tuhoutumista.

Kännykän käyttö on tosi aktiivista niin meillä kuin ausseillakin, mutta me saamme nauttia kattavasta verkosta ja edullisista nettiyhteyksistä.

Suotuisa ilmasto saa ihmiset viettämään vapaa-aikaa yhdessä erilaisten harrastusten parissa. Surfers Paradise on vilkas turistien ja opiskelijoiden suosima kaupunki, jossa nimestäkin arvaten surffataan ympäri vuoden. Kaikenikäiset harrastavat lajia ja pitävät niin ystävistään kuin vieraistakin huolta, mikä meistä juroista suomalaisista tuntuu aluksi oudolta, mutta vähitellen tosi mukavalta. Yhdessäolon ja toisistamme välittämisen toisin mielelläni tuliaisina Suomeen ja mietin, miten me rakennus- ja yhdyskuntasuunnittelun parissa toimijat voisimme vaikuttaa siihen, että tämä olisi entistä helpompaa, haastavasta ilmastostamme huolimatta. Torit ja turut, musiikkitalon kaltaiset avointen ovien tilat, lähiöiden yhteiset grillauskatokset, viihtyisät paikat, joihin voi pysähtyä, istahtaa ja jutella ventovieraiden kanssa – niitä ei varmaan ole koskaan liikaa.

Rakennusalan työturvallisuudesta huolehditaan Australiassa varsin mallikkaasti, ainakin näin lomalaisen silmin, tilastoihin tai turvallisuusmääräyksiin en perehtynyt. Henkilökohtaiset suojaimet näyttivät olevan käytössä kuumasta ilmastosta huolimatta ja niistä muistutettiin työmaa-alueelle tultaessa.

Välittämisen kulttuurista yllättävä esimerkki oli ventovieraan ohikulkijan huomautus punottavasta ihostani, ”olet tainnut unohtaa aurinkosuojavoiteen käytön”. Australiassa asuville tehdään säännölliset ihosyöpätarkastukset valtion laskuun.

Gold Coastin noin 15 km ydinalueen uusi G:link kevytraitiotie oli mukava kokemus, se liikennöi 8 kertaa tunnissa ja oli jo nyt helpottanut alueen liikenneruuhkia. Toivottavasti meidän uusi metrolinjamme vaikuttaa samalla tavalla!

Tavataan toreilla ja välitetään toisistamme!

Raija Lahtinen
Rakennustieto Oy
Ratu-tuotepäällikkö, asiakkuusjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s