Älä jää vanhaan kiinni!

Otsikkoon viitaten tarkennan heti, että en puhu puolisosta. Tarkoitan ajattelumalleja ja toimintatapoja.

Uusia asioita oppimalla lisääntyy myös meistä jokaisen todennäköisyys yltää omassa työssään hyvään laatuun. Laadusta on puhuttu monessa rakennusalan seminaarissa ja puhutaan jatkossakin. Hyvä niin.

Pitämällä laatuseikkoja esillä alkavat ne vaivihkaa korostua koko rakennusalan toiminnassa. Jos ja kun koko suomalainen alan yritysjohto ottaa laatuasiat vakavasti, jalkautuu asenne yrityksissä hierarkiassa alaspäin. Lopulta hyvä laatu on kunnia-asia työmaalla.

Lopputuloksen laadulla ja sitä kautta paranevilla mainemielikuvilla on merkitystä myös nuorten ammatinvalinnassa. Rakennusala on kokonaisuutena kasvattanut suosiotaan nuorten keskuudessa. Hakulomakkeita täytettäessä raksa-ala ei ole enää se viimeinen varavaihtoehto. Tarvetta uusille taitajille riittää: vuoteen 2020 mennessä on rakennusalalta jäämässä eläkkeelle arvioiden mukaan jopa 45 prosenttia työntekijöistä.

Itsensä kouluttaminen ei saa loppua ensimmäisen tutkinnon suorittamiseen. Osaamisen ylläpitäminen ja sitä kautta itsensä kehittäminen työn ohessa ei ole lainkaan huono idea.

Maailma muuttuu. Rakennus- ja kiinteistöalaan liittyviä lakeja ja asetuksia uusitaan, ohjeita täsmennetään ja toimintatapoja kehitetään. Ihmiset vaihtuvat, ajattelutapa muuttuu. Vain kaikista jääräpäisimmät uskovat, että 1980-luvun keinot toimivat yhä parhaiten.

Ekologisuus lisääntyy. Edes ympäristönsuojelijat eivät enää ole (aina) rakentajan vihollisia. Luonnon monimuotoisuuden ja rakentamiseen liittyvien välttämättömien toimintojen yhdistäminen ei ole mahdotonta. Ruduksen avarakatseinen LUMO-ohjelma on tästä loistava esimerkki.

Ruduksen tavoite on, että yhtiön toimipisteissä luonto on monimuotoisuuden kannalta arvokkaampi toiminnan päättyessä kuin sen alkaessa. Luonnon monimuotoisuuden suojelussa korostuvat yhdyskuntarakentamisen ja suojelun yhteensovittamisen tarpeet. Ne voidaan toteuttaa hyvällä ja ennakoivalla suunnittelulla ja yhteistyöllä.

Ruduksesta voi ottaa mallia miten uusia ajatuksia saadaan konkretisoitumaan. Alan yritysten uusiessa toimintakulttuureitaan on meidän työntekijöidenkin kehityttävä. Menemällä kursseille, käymällä tapahtumissa, osallistumalla seminaareihin, lähtemällä mukaan tutustumiskäynneille, kommunikoimalla osaajien kanssa, itseopiskellen, tutkimalla alan kirjallisuutta… Mikä vain itsellesi parhaiten sopii. Etsi oma mixisi.

Jukka Lyytinen
Liiketoimintajohtaja (kirjat ja lehdet)
Rakennustieto Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s