Konsensus ei ole kirosana

Viestimistä on jäänyt talven ajalta mieleen otsikoita ”Konsensus ei toimi” ja ”Onko konsensus populismia?”

Tärkeitä ratkaisuja ei saada tehtyä ja asiat junnaavat paikallaan, kun pitää hakeutua kompromisseihin. Tiedä nyt sitten, missä totuus seisoo. Se on kyllä totta, että ilman pelle pelottomia ja Steve Jobsin kaltaisia oman tiensä kulkijoita lähettäisimme vieläkin savumerkkejä. Kaikessa ei välttämättä tarvitse kuunnella kaikkia.

Itse liputan kyllä vahvasti porukalla tekemiseen ja yhdessä tehtyjen päätösten voimaan.
Reilut 12 vuotta Rakennustiedon leivissä ovat saaneet minut vakuuttuneeksi, että ainakin rakennus- ja kiinteistönpitoalalla konsensus ei aina ole kirosana. Tarvitaan jotakin mihin nojata, yhteinen kieli ja jotain mistä lähteä liikkeelle.

Otetaan esimerkiksi RYL-kirjat, alan yleiset laatuvaatimukset. Ne ovat alan itse, yhdessä sopimia kuvauksia hyvästä tavasta tehdä asiat. Jotta opukset saadaan edes painoon, vaaditaan konsensus.

Ensin kuitenkin asioista väännetään ja käännetään, joskus oikein tunteellakin. Mutta sehän vain kuvastaa sitä miten tärkeänä asiaa pidetään. Eri toimijat, osapuolet tutustuvat toisiinsa ja kuulevat toistensa kantoja. Mukana olevat yritykset, organisaatiot ja niiden edustajat ovat vaikuttamassa keskeiseen osaan alallaan. Mukana olevat antavat alalle suuntaa ja tietävät mihin ollaan menossa. Ja voivat ottaa siitä hyödyn itselleen.

Yhtä RYL-kirjaa saattaa olla tekemässä 10-15 työryhmää. Työryhmien tulokset koeponnistaa valvova toimikunta, jonka kautta RYLin osat lähtevät lausuntokierrokselle. Joka vaiheessa tuloksen on oltava sellainen, että kaikki voivat hyväksyä sen. Valmiissa RYLissä on siten oikeastaan konsensus potenssiin kolme: ensin työryhmä, sitten valvova toimikunta ja lopuksi lausuntokierros.

Lopputuloksena saadaan tiivis näkemys, jota koko ala pääsee hyödyntämään; tilaaja, suunnittelija, urakoitsija, ylläpitäjä ja loppukäyttäjä. Kaikkien käytössä ja tiedossa on selkeä ja yhteinen kuvaus, jonka yksilöityyn kohtaan tarvitsee vain viitata suunnittelu- ym. asiakirjoissa saadakseen sen sisällön voimaan hankkeessa. Samalla saadaan kaupanpäälle käsitteet ja mittarit lopputulosten puolueettomaan arviointiin. Oikaisee jokaisen alalla toimijan arkea melkoisesti, kun ei joka kerta tarvitse juurta jaksain miettiä ja selvittää näkemyksiään muille osapuolille. RYLit tuntee kaikki. Tämä on hyvää konsensusta.

Talvella Rakennustiedossa alkoi hanke, jossa luodaan ensimmäistä kertaa korjausrakentamiselle laatuvaatimuksia. Pitkään suunnitteilla ollut KorjausRYL lähti liikkeelle ja ensimmäiset toimikunnat aloittivat savottansa. Nyt ollaan alussa ja uusia työryhmiä perustetaan. Mukaan lähtijöille on tiedossa laatuaikaa Rakennustiedon neuvotteluhuoneissa, mukaansa tempaavia kokouksia ja käden vääntöä sen kuuluisan pilkun paikasta.

Ja halutessaan pääsee varmasti verkostoitumaan keskeisten toimijoiden kanssa. Koko hankkeessa tullee olemaan mukana kymmeniä ja kymmeniä rakennus- ja kiinteistönpitoalan ammattilaisia. Kaikki yhdessä vaikuttamassa mihin suuntaan ala kulkee ja kehittyy. Mukaan lähtijälle on siis tiedossa paikka parhaalle piikkipaikalle.

Tässä matkan varrella kuulin jonkun sanovan, että korjausrakentamisessa vasta se veri punnitaan. Koskaan ei tiedä mitä on vastassa. Että se on vaikea laji ja RYLin tekeminen aiheesta on vähintäänkin haastavaa. Voi olla osin näinkin. Mutta niinhän se aina on, kun asioita tehdään ensimmäisen kerran.

Mutta tiedän myös, että mikään muu ei ole mahdotonta kuin pyöröoven läpi hiihtäminen sukset jalassa.

Mukana vaikuttamassa ja RYLin tekemisessä voi olla monella tavalla. Jos asia kiinnostaa, ota yhteyttä Rakennustietoon.
Tutustu hankkeeseen tästä.

Ilkka Friman
Tuotepäällikkö, KH Net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s