Kätevästä päteväksi

Make on pätevä. Tunnen hänet ja luotan siihen, että hän tekee sen mitä sovittu. Eikä lopputuloksen laadusta ole ollut erimielisyyksiä. Tiedän siis mitä saan. Hän on osoittanut osaamisensa, enkä tarvitse mitään erillisiä pätevyystodistuksia hänen ammattitaidostaan.

Homma muuttuu heti vaikeammaksi, kun käyttää palveluita ja tekijöitä, jotka eivät ole entuudestaan tuttuja. Olen nettisivujen, mainonnan ja kuullunymmärtämisen varassa. Toiset kirjoittaa ja puhuu vakuuttavammin kuin toiset, on jopa isoja puheita ja henkselit paukkuu. Yritä siinä sitten selvittää toisen todellista ammattitaitoa ja onko palvelu sellaisia, jota tässä tilanteessa tarvitsen.

Rakennus- ja kiinteistöalalla on joukko töitä, joiden pätevyysvaatimukset tulevat säädöksien kautta. Kuka tahansa ei voi suunnitella taloja tai siltoja, rakentamisen työnjohdolta vaaditaan tiettyä koulutusta eikä sähköjä ei saa asentaa, vaikka omistaisi ampeerimittarin ja pienen ruuvimeisselin.

Vaatimuksilla turvataan, että talot ja sillat pysyvät pystyssä, ovat turvallisia käyttää eivätkä valojen katkaisijat poksahda silmille. On myös töitä, joiden tekemiseen ei ole säädöksissä pätevyysvaatimuksia, mutta käytännössä tekijällä on oltava pätevyys, jos haluaa tienata leipänsä alalla. Tilaajalla on siis valtaa vaatia ja valita.

Asia on noussut esiin KorjausRYL-hankkeessa, kun korjausrakentamiseen liittyviä esiselvityksiä työstävä toimikunta aloitti työnsä. Ennen kuin aloitetaan korjaaminen tai päästään edes suunnittelemaan, pitää olla tiedossa rakennuksen nykykunto, mahdolliset vauriot ja niiden aiheuttajat. Tässä vaiheessa kuvioon mukaan tulee joukko erilaisia arvioita ja tutkimuksia, joilla pyritään saamaan mahdollisimman tarkka tieto ja kuva olemassa olevasta. Arviot ja tutkimukset ovat pohjana suunnittelulle ja tulevalle korjaustyölle. Niillä on siis suuri merkitys mitä hankkeessa tehdään, miten tehdään ja kuinka paljon euroja kuluu.

Useilla arvioinneilla ja tutkimuksilla on omat yleisesti hyväksytyt prosessikuvauksensa, joiden avulla tiedetään mitä tutkia ja selvittää ja miten raportoidaan. Hyvin tehtyinä ne vaativat tekijältään ammattitaitoa.

Asiassa kuin asiassa työn lopputuloksen laatu on suoraan sidoksissa tekijänsä ammattitaitoon. Siinä ei uudet mittarit ja anturit auta, jos ei ymmärrä tekemäänsä ja eikä asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Kun jokaista asiaa ei voida säädöksillä ohjata eikä ole tarpeenkaan, miten sitten varmistua siitä, että saa sitä mitä tilaa. Minä en ainakaan ole niin hyvä kaikkien erityisalojen erikoisasiantuntija, että tietäisin kaikessa mitä hommaan kuuluu. Tuskaani helpottaa heti, jos palveluntarjoajalla on esittää koulutuksen tai pätevyystodistuksen kautta jotain kättä pitempää, että osaa asiansa ja tietää mitä on tekemässä.

Rakennus- ja kiinteistöalalla on onneksi koulutuksia ja niiden myötä saavutettuja pätevyyksiä, joilla voin varmistua, että tekijä osaa työnsä. Itse olen löytänyt niitä osoitteesta www.fise.fi. Sieltä löytyvät pätevät suunnittelijat, työnjohtajat ja muut rakennus-, LVI- ja kiinteistöalan pätevät henkilöt.

Itse olen kuulemani mukaan kätevä kaveri imurin kanssa ja sen käsittelyssä suorastaan pätevä.

Ilman sertifikaattia tosin.

Kätevä voi siis joskus olla pätevä.

Jotta näin.

Ilkka Friman
KH Netin tuotepäällikkö
Rakennustieto Oy

Yksi kommentti artikkeliin ”Kätevästä päteväksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s