Ruuhkaa savuhormissa

Viime aikoina ajatukseni ovat olleet savuhormeissa. Mitä savuhormilta vaaditaan? Rakentamismääräyskokoelman nykyinen osa E3 vuodelta 2007 on tulossa uusinnan alle muiden osien tavoin. Siinä käsitellään pienten savupiippujen rakenteita ja paloturvallisuutta. Talotekniikan rakentamisen yleiset laatuvaatimuksetkin (RYL) ovat tulossa muokattavaksi. Siellä puolestaan ensiksi käydään vesi- ja viemärijärjestelmien kimppuun. Hormien vuoro tulee myöhemmin.

Hormin koolle ja lämmönkestävyydelle löytyy helposti määritelmät, joiden perusteella hormin suunnittelu onnistuu. Myös käytölle ja huollolle löytyvät omat määräyksensä. Omat ongelmani liittyvät hormin mitoitukseen, käyttöön ja huoltoon, mutta vastauksia niihin ei löydy kirjallisuudesta. Kotonani on nimittäin ollut viime aikoina savuhormissa poikkeuksellisen paljon ruuhkaa.

Muutamia viikkoja sitten takkamme savuhormin nuohouksen suoritti ystävällinen naakka. Ihmettelimme tovin rapinaa, jonka saimme lopulta paikallistettua hormista kuuluvaksi. Availemalla ja sulkemalla savupeltejä saimme naakan lopulta päätymään nuohousluukun kautta muovipussissa kannettuna pihalle. Hetken ihmeteltyään naakka nousi siivilleen ja selvisi reissustaan ilmeisesti vahingoittumattomana, kuin ihmeen kaupalla.

Naakan seikkailujen ansiosta hormimme tuli siis nuohottua, mutta pian olimme uuden ongelman edessä. Alempi savupelti ei suostunutkaan sulkeutumaan kunnolla, koska naakan mukana alas oli tullut kasa tuhkaa. Seuraava vaihe oli ryhtyä sitä imuroimaan tuhkaimurilla. Tilannekartoituksen jälkeen oli mies lähtenyt hakemaan tuhkaimuria autotallista. Vaan mikä kummitus olohuoneessa odottikaan hänen palatessaan. Nuohousluukku oli jäänyt hieman raolleen, minkä vitivalkoinen kissamme oli välittömästi havainnut. Olipa sekin päättänyt naakan varpaidenjälkiä seuraten suorittaa tutustumisretken hormiin. Samalla nuohoten turkkiinsa osan tuhkista. Tämän vuoksi savupiipun nuohouksen ja imuroinnin jälkeen oli vuorossa kissan peseminen. Ne jotka kyseistä eläinlajia yhtään tuntevat, voivat arvata mikä osuus hormin nuohouksesta osoittautui haastavimmaksi…

Tämän operaation jälkeen aion jälleen ostaa nuohouspalvelut ammattitaitoiselta nuohoojalta. Toivottavasti myös naakat suostuvat pysymään poissa liian ahtaista paikoista. Myös kesämökillä säännöllisen nuohouksen tekeminen tulisi muistaa. Talven aikana piippuun on saattanut päätyä naakka jos toinenkin. Tulevassa TalotekniikkaRYLissä ei myöskään puututa eläinperäisiin ongelmiin hormistossa, vaikka niistä kokemusta nyt onkin. Pysytään edelleen niiden yleisimpien asioiden parissa.

Sirpa Väisänen
projektipäällikkö, TalotekniikkaRYL

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s