Määräykset heikentävät rakentamisen laatua?

Rakentamisen määräyksiä on viime vuosina tullut merkittävästi lisää.

Työmaan mestarin ja työntekijän kannalta tämä on huolestuttavaa. Mestarin ajasta pääosa pitäisi mennä työmaalla työntekijöiden ja aliurakoitsijoiden ohjaamiseen, neuvontaan, koordinointiin ja valvontaan. Määräysten lisääntyessä yhä suurempi osa mestarin ajasta menee kuitenkin yksin työmaakopissa raportteja täytellessä ja asioihin, jotka eivät edistä työmaalla tehtävää rakentamisen laatua.

Mestari ei ehdi puuttumaan ajoissa yksittäisen työntekijän tekemään työvirheeseen, aliurakoitsijan kiireessä hosumalla tehtyyn työhön eikä esimerkiksi valvomaan, että asennettava parketti on suunnitelmien mukainen.

Onko peli jo menetetty? Ei ole, jos me rakentajat uskallamme muuttua maailman ja määräysten muuttuessa. En usko, että määräysten muutostahti tulevaisuudessakaan vähenee. Rakentamisen parissa työskentelevät tulevat tarvitsemaan entistä enemmän osaamista, koulutusta ja muutosvalmiutta.

Meidän tulee hyödyntää uudet tekniikat kaikissa mahdollisissa rutiini- ja seurantaraporteissa, ja näin aikaa jää siihen olennaiseen: hyvin rakennetun tuotteen tekemiseen tyytyväiselle asiakkaalle.

Monimutkaistuvassa määräysten maailmassa tarvitaan uudenlaista ajattelua ja osaamista, keskittymistä olennaiseen ja asioiden priorisointia. ”Mikä on tänään minun tärkein työni, joka parantaa rakentamisen laatua?” Tekemällä tämän työn kaikki muu on helpompaa tai tarpeetonta. Priorisoinnin ja olennaiseen keskittymisen avuksi suosittelen lukemaan kirjan ”The one thing”. http://www.the1thing.com/

Voisiko digitaalisuus auttaa parantamaan rakentamisen laatua? Siitä lisää seuraavassa blogissani.

Pasi Hulkkonen
toimitusjohtaja
Rakennustieto Oy

3 kommenttia artikkeliin ”Määräykset heikentävät rakentamisen laatua?

 1. Hyvä kirjoitus Pasi!

  Huomasin saman ongelman muutama vuosi sitten kun suurin osa ajastani (työmaamestarina) meni työmaatoimistossa dokumenttien hallinnointiin. Asialle oli pakko kehittää jotain, ja ainoa tapa saada kehitystä oli siirtää dokumentointi työmaalle: http://congrid.fi

  Tykkää

  • Vaikuttaa hyvältä palvelulta. Uskon että mobillikäyttö tulee lisääntymään työmaalla nopealla tahdilla. Hyvä yksityiskohta Congridin palvelussa: TOP10 VIRHE SELITTEET URAKOITSIJALLE

   Tykkää

 2. Hyvää ja ajatuksia herättävää pohdiskelua asiasta. Mietin asiaa myös hieman toiselta kannalta.

  Määräyksillä on pitkälti samat tavoitteet kuin rakennusalalla yleensäkin: vähentää virheiden määrää ja tuottaa dokumentaatiota paitsi myöhempiä korjaustoimia varten, sekä myös siirtämään tietoa seuraaviin rakennusprojekteihin. Voisikin siis myös kysyä, miksei rakennusala osaa luoda itselleen sopivia toimintatapoja, jotka aidosti helpottaisivat työntekoa ja täyttäisivät samalla laeista tulevat vaatimukset.

  Esim. mobiiliratkaisuilla voisi jo nyt siirtää paljon raportointia tapahtumaan paikan päältä. Moniko alan toimijoista kuitenkaan hyödyntää tätä mahdollisuutta?

  Kirjoitin asiasta laajemmin FB:n puolelle: https://www.facebook.com/TurvaNet/posts/512310722252801

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s