Mistä on talot tehty?

Betonista, puusta, teräksestä – perusraaka-aineista, joita on käytetty menestyksekkäästi vuosisatoja, joiden käsitteleminen osataan ja joiden käyttäytyminen pohjolan ilmasto-olosuhteissa tunnetaan.

Talot on tehty paljon muustakin! On syntynyt laaja tuoteteollisuus valmistamaan erilaisia osia, joista rakennukset tänä päivänä kootaan. Uusimmat tuotteet jopa jo keskustelevat keskenään. Esineiden internet, josta meillä on vasta kalpea aavistus, tulee muuttamaan ympäristömme, halusimme sitä tai ei!

Loppukäyttäjien vaatimustason kasvaminen on vaatinut tuoteteollisuutta kehittymään ja mitä monimutkaisimpien valmisosien tulemisen markkinoille. Vaihtoehtoja on paljon ja niiden vertaaminen onnistuu, kun on kokemusta ja riittävästi aikaa.

Olen viime kuukausina käyttänyt valtaosan työajastani selvittäessäni rakennusalan tuotetiedon hajanaisuuden problematiikkaa ja määritellessäni ongelmaan ratkaisua. Tärkeintä on, että alalla on laaja yhteinen näkemys siitä, että tarvitaan standardointia sekä tietojen esittämisessä että sen tallentamisessa ja jakelussa. Kansainvälinen kilpailu ja digitalisaatio edellyttää tämän toteuttamista, jotta rajalliset aikaresurssit ja niukkenevat henkilöresurssit yrityksissä saadaan tehokäyttöön hankkeissa eikä aika mene netissä surffatessa.

Tämän haasteen me rakennustietolaiset otamme vastaan ja olemmekin asian suhteen jo hyvällä tiellä!

Rakennustiedon TEHO-hankkeessa on tekemisen meininki ja tuotekehityksen osaprojektit ovat käynnissä. RT tuotetiedon tietokanta on julkaisualusta tuoteteollisuudelle ja tukkukaupalle, johon tuotetiedot ja tuotteisiin liittyvä dokumentaatio keskitetysti kootaan. Se on valmistumassa ja uusi rakennuttajille, suunnittelijoille ja urakoitsijoille tarkoitettu projektin tuotetiedon hallinta -palvelu on valmis toteutettavaksi.

Hankkeen onnistumisen kannalta on keskeistä, että osapuolet saavat niin suuren hyödyn tuotetietojen keskittämisestä, että vaiva tietojen syöttäminen palveluun kannattaa. Hyöty tuoteteollisuudelle on se, että excel-ralli (joissa vielä eri sisältö) kymmeniin eri paikkoihin vähenee ja RT tuotetiedon reaaliaikainen rajapinta on yhdistettävissä urakoitsijoiden-, kaupan- ja IT -palveluntuottajien järjestelmiin.

Urakoitsijat säästävät aikaa, kun voivat olla varmoja, että RT tuotetiedosta ladattujen tuotteiden tiedot ja dokumentit ovat luotettavia. Suunnittelijat voivat vertailla markkinoilla olevia tuotteita ja rakennuttajat hoitavat vaivattomasti laissa säädetyn kelpoisuuden osoittamisvelvoitteen. Hankkeiden valmistuessa sisältö saadaan vaivattomasti koottua ”mappeihin” ja käyttäjät tietävät rakennuksen elinkaaren aikana, mistä talo on tehty.

Uskon, että ala pystyy kääntämään perinteisen toimialan ominaispiirteet ja toimintatavat sekä vahvat taloudelliset intressit vahvuudeksi tässäkin muuttuvassa tilanteessa, kun muistetaan kurkkia hiukan taustapeiliin mutta pidetään koko ajan päähuomio tässä hetkessä ja tulevaisuudessa.

Lue lisää TEHO-hankkeesta

Kimmo Lehtonen
TEHO-hankkeen projektijohtaja
Liiketoimintajohtaja, RT tuotetieto
Rakennustieto Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s