Rakentamisen virheet nollaan digitalisaatiolla

Rakentamisessa syntyy aivan liian paljon virheitä.

Työmaalla virheiden korjaus lisää kustannuksia ja viivästyttää aikatauluja. Viivästykset taas aiheuttavat ristiriitoja tilaajan ja urakoitsijan välillä. Aikaa menee syyllisten etsintään, kun energia pitäisi suunnata yhteistyöhön ja laadukkaaseen rakentamiseen.

Kosteus- ja homevauriot ovat yksi suurimmista syistä huonoon sisäilman laatuun. Vauriot syntyvät tehdyistä rakentamisvirheistä, joiden seurauksena arviolta jopa 600 000 – 800 000 suomalaista altistuu päivittäin homeesta aiheutuville sisäilman epäpuhtauksille. Kosteus- ja homevauriot aiheuttavat terveydenhuoltojärjestelmällemme yli 200 miljoonan euron kustannukset vuodessa. Huonon sisäilman taloudellisen vaikutuksen on arvioitu olevan yhteensä jopa kolme miljardia euroa vuodessa. Luku on samaa suuruusluokkaa kuin Suomen koko rakennuskannan lämmityskulut vuodessa. (lähde: http://www.korjaustieto.fi/viranomaistieto/strategiat-ja-ohjelmat/kosteus-ja-hometalkoot.html)

Miten vähentää virheitä, lisätä vuorovaikutusta ja yhteistyötä sekä hallita rakentamisen tietovirtoja?

Digitalisaatio apuun

Tekniikka ja tietoliikenneyhteydet eivät ole enää esteenä sille, ettei uusia digitaalisia tekniikoita voisi hyödyntää ja niiden avulla löytää ratkaisuja rakentamisen ongelmiin.

Rakentamishankkeessa on monia kymmeniä ellei satoja työntekijöitä, ja rakennus koostuu tuhansista erilaisista materiaaleista. Osapuolten välisessä tiedon siirrossa käytetään edelleen kynää ja paperia, ja samoja asioita kirjataan moneen kertaan. Tässä prosessissa pystyy digitalisaatio tuomaan merkittävät säästöt.

Tällä hetkellä suunnittelijat viettävät aivan liian vähän aikaa työmaalla. Erityisesti korjausrakentamisessa yhteistyötä tulisi lisätä, koska kaikkea ei voida etukäteen suunnitella. Suunnittelutoimiston ja työmaan välillä voidaan lisätä vuorovaikutusta ja säästää aikaa hyödyntämällä live-kuvayhteyttä. Peittyvien rakenteiden tarkistusta voisi myös hoitaa etävalvonnalla ja varmistaa, ettei virheitä pääse tapahtumaan. Näitä vastaavanlaisia digitalisaation tuomia mahdollisuuksia löytyy varmasti paljon lisää, kunhan yhdessä niitä ideoimme.

Rakennustieto pyrkii omalta osaltaan edistämään tietovirtojen hallintaa ns. TEHO-hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on luoda järjestelmä, joka dokumentoi rakennusmateriaalien tekniset tiedot, kelpoisuudet ja käyttöturvallisuustiedot.  TEHO- hankkeella on laskettu saavutettavan Suomessa yli 100 miljoonan euron säästöt vuodessa. Jo pelkäksi työajan säästöksi on laskettu noin 20 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäsäästöt tulevat alan tuottavuuden, laadun ja luotettavuuden paranemisen kautta.

Rakennusala rohkeasti mukaan kehitykseen

Hallituksen yhtenä kärkihankkeena on ”Digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristön rakentaminen”. Sen tavoitteena on, että tulevaisuudessa kaikessa liiketoiminnassa hyödynnetään digitaalisuuden mahdollisuudet.

Rakennusalalla on mahdollisuus parantaa tuottavuutta ja rakentamisen laatua digitalisaation avulla. Hyödyt lasketaan sadoissa miljoonissa euroissa.

Tavoitteen pitää olla tarpeeksi haastava. Esimerkkinä voisi olla Volvo, joka on asettanut tavoitteekseen, että vuonna 2020 kukaan ei enää menehtyisi tai loukkaantuisi vakavasti uudessa Volvo-autossa. Mikä voisi olla rakennusalan vastaava haaste?

Pasi Hulkkonen
toimitusjohtaja
Rakennustieto Oy

4 kommenttia artikkeliin ”Rakentamisen virheet nollaan digitalisaatiolla

  1. Paluuviite: Digitalisaatiolla laatua rakentamassa | Turva.Net blogi

  2. Kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta.

    Digitalisaatiosta olisi varmasti paljon hyötyä rakennusalalle, sillä monet osapuolet ja maantieteelliset välimatkat hankaloittavat normaalia viestintää. Täysin automaattisesti digitalisaatio ei kuitenkaan tuo apua, vaan rakennusalan on muututtava avoimemmaksi. Hieno digisovellus jää aika torsoksi, jos vain pieni osa rakennushankkeen osapuolista pääsee sitä hyödyntämään. Kysymys onkin, onko rakennusala valmis toimimaan avoimemmalta pohjalta, vai pysytelläänkö edelleen omissa poteroissa kärkkymässä, milloin joku muu projektin osapuoli sortuu tekemään virheen.

    Kirjoitin tämän julkaisun pohjalta myös omaan blogiini enemmän digitalisaation onnistumisen edellytyksistä: http://blog.turva.net/digitalisaatiolla-laatua-rakentamassa/

    Tykkää

  3. Paluuviite: Digitalisaatio rakennusalalla - Miten tulevaisuuden kilpailukyky ja tuottavuus varmistetaan? - FinnBuild

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s