Niin metsä vastaa kuin huudetaan. Pitää siis ymmärtää mitä huutaa.

Istuin taannoin erään projektin kick-off-kokouksessa. Projekti oli IT-kehityshanke, jossa olin mukana hankkeeseen liittyvän sisällön, en IT-osaamiseni vuoksi. Suuren kokoushuoneen pöydän ympärillä istujista valtaosa oli IT-ammattilaisia. Kun nämä kaverit pääsivät vauhtiin, en ymmärtänyt juuri mitään. Olin h-moilasena. Oli jokseenkin haastavaa seurata keskustelua ja pysyä kärryillä. Keskustelu vilisi minulle täysin outoja termejä, lainauksia muista kielistä, alan slangia jne. Onneksi tuossa vaiheessa minun ei tarvinnutkaan tietää mitä eroa on relaatiotietokanta- ja oliotietokantajärjestelmillä.

Jo edesmennyt kitaristilegenda Albert Järvinen aikoinaan totesi vaihtaessaan väkevät kivennäisvesiin: vesissä on eroja.

Saman voi sanoa sanoista. Sanoilla viestitään ja niillä sovitaan asiat. Usein yksittäisen sanan merkitys on ratkaiseva, varsinkin, kun sen perusteella oletetaan jotain tapahtuvan.
Sanat ovat siinä paperilla, mustaa valkoisella ja oma puumerkki vakuutena siinä alla.

Mustat merkit valkoisella päätyvät suunnitelmiin, joista ne jatkavat matkaa sopimuksiin ja niiden perusteella lähdetään tekemään ja sitoudutaan moniin asioihin. Tarjotaan ja tilataan palveluita, ostetaan tavaroita ja tehdään urakoita. On siis tärkeää, että sanat ymmärretään oikein. Oikea sana oikeassa paikassa ja oikein ymmärrettynä edesauttaa välttämään monta väärinymmärrystä ja karikkoa.

On eroa haluanko tilata kiinteistönhoitoa vai kiinteistönhuoltoa. Alalla on tarjolla ainakin kuntoarviota, -tarkastusta, -kartoitusta ja -tutkimusta. Kaikki ovat hyvin samankaltaisia termejä, mutta jokaisella on oma tarkka merkityksensä. Edellä mainitut ovat kouluesimerkkejä sanoista, joiden yhteydessä helposti puhutaan ristiin. Ne sekoitetaan keskenään ja niiden väärinymmärtäminen aiheuttaa turhaa päänraapimista.

Sanasto yhtenäistää kiinteistöalan viestintää

RAKLI on julkaissut Kiinteistöliiketoiminnan sanaston vuonna 2001 ja se on päivitetty 2012. Erityisesti ympäristö- ja energiatehokkuuden käsitteistöä lisättiin tällöin mukaan ja tietyt sanat, jotka eivät vakiintuneet alalla käyttöön, poistettiin. Nyt tätä sanastoa on tarkoitus laajentaa.

Hankkeen esiselvityksissä havaittiin, että alan käsitteistöä on hajallaan eri lähteissä. Käytössä on myös uusia, epäselviä käsitteitä, joita pitää määritellä tarkemmin. Työn alla olevaan ydinsanastoon kootaan alan keskeiset termit ja niiden englanninkieliset käännökset. Myös ruotsinkieliset vastineet otetaan nyt ensimmäistä kertaa mukaan. Katso lisätietoja hankkeesta. (Lähde: rakli.fi)

Sanoilla on väliä

Aamukahvin kanssa luettu Fingerpori muistuttaa minua joka päivä, miksi sanoilla ja niiden järjestyksellä on väliä. Asiat voivat vääntyä ihan toiseksi pienillä painotuksilla.

Olin keväällä koulutuksessa, jossa kouluttaja näytti esimerkin: Viranomaisten kompostointiohjeet. Oikein kirjoitettu, selvä asia eikä lauseessa ei ole mitään vikaa. Korvien välissä tuo lainaus vääntyi kuitenkin ihan toiseksi.

Lisäksi sanoilla saattaa olla piilomerkityksiä, joista ei tiedä mitään. Piilomerkitykset vasta vaarallisia ovat, varsinkin ovelasti väärinkäytettyinä. Olen päätynyt monenmoiseen, vielä omasta tahdosta ja innokkaana ilmoittautuneena, vaikka parempaakin tekemistä olisi ollut. Kun en ole käsittänyt sanojen merkityksiä enkä niiden piilomerkityksiä.

Ja todennäköisesti tässäkin kirjoitelmassa on käytetty vääränlaisia sanoja.

Jotta näin.

Ilkka Friman
KH Netin tuotepäällikkö
Rakennustieto Oy

(Kuva: Kuvitettu rakennussanakirja suomi-englanti-suomi, Rakennustieto 2012. Saatavilla verkkokaupastamme.)

Yksi kommentti artikkeliin ”Niin metsä vastaa kuin huudetaan. Pitää siis ymmärtää mitä huutaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s