Rakentajain kalenteri – sata vuotta tietotaitoa

Hattu päästä ja syvä kumarrus suomalaisille rakennusmestareille. Pula-aikojen, sotien, nousukausien, lama-aikojen, teollistumisen, globalisaation ja digitalisaation keskellä ovat rakennusmestarit onnistuneet julkaisemaan Rakentajain kalenteri -vuosikirjan sadan vuoden ajan joka ikinen vuosi. Huikea saavutus, joka on kansallisesti ja kansainvälisestikin ainutkertaista. Seuraavassa muutamia näkökulmia asioista, joista Rakentajain kalenteri on huolehtinut ja huolehtii.

Rakentaminen on muuttunut paljon sadassa vuodessa, mutta edelleen on paljon myös samoja lainalaisuuksia, joita on yhä syytä noudattaa. Nämä asiat ovat perusta sille perusajatukselle, jota voimme kutsua nimellä hyvä rakennustapa. Rakentajain kalenteri on läpi vuosikymmenten ollut hyvän rakennustavan julistaja ohjeineen, malleineen, taulukoineen, kaavoineen, artikkeleineen jne.

Rakentaminen on taitolaji ja rakennushanke onnistuessaan todellinen taidonnäyte. Onnistuminen sekä hankkeen toiminnassa että tuotteen laadussa niin valmistumishetkellä kuin käytön aikana edellyttää lukemattomien solmukohtien pitävyyttä, verkon lujuutta ja laajuutta, sekä joustavuutta lukuisten muutosten maailmassa. Yksin ei kukaan rakenna. Yhteistyötä on pakko tehdä ja siinä on meidän mahdollisuutemme, kunhan vain sen käytämme. Rakentajain kalenteri on aina yhdistänyt teoriaa ja käytäntöä omalla ainutlaatuisella tavallaan. Hyvä rakentamisen tapa näkyy kalenterissa eri muodoissaan.

Rakentamisen arvoketjuissa ja -verkoissa on aina ollut asiakkaita ja lukuisia muita osapuolia eri rooleissa. Osapuolten välisen yhteistyön onnistuminen on edellyttänyt, että rakentamista ohjaavat ja säätelevät lait, määräykset, standardit ja asetukset. Yhteistyössä tehty rakentaminen on säännösten ja erilaisten arvojen yhteensovittamista sekä yhteistyötä isolla kirjaimella. Rakentajain kalenteri kertoo omalla tavallaan tästä arvojen erilaisesta maailmasta, monista eri näkökulmista.

Jokaisen rakennushankkeen tulisi olla projektin määritelmän mukaisesti ainutkertainen yhteinen ponnistus kohti yhteistä päämäärää. Vaan eipä se sitä aina ole. Liian usein istumme eri puolilla pöytää ja valmistaudumme sopimuslausekkein tuleviin erimielisyyksiin ja riitoihin. Sopimuksilla ei johdeta, eivätkä yritykset tee yhteistyötä. Yhteistyötä tekevät ihmiset ja ihmisiä pitää saattaa yhteen, jotta projektien johtaminen onnistuu. Näin toimien pystymme tuottamaan rakennushankkeissamme aitoa arvoa asiakkaalle. Rakentajain kalenteri on pyrkinyt ja pyrkii omalta osaltaan viestimään keinoista parantaa yhteistyötä ja tuottaa parempaa rakentamisen laatua.

Vaikka usein sanotaankin, että rakentaminen ei lopu koskaan, tulee nykyrakentamista seuratessa usein tunne, että kestävät arvot eivät ole keskiössä. Rakentamisen tulee olla kestävistä arvoista huolehtimista. Tämä edellyttää erilaisten arvojen yhteensovittamista ja yhteistyötä jokaisella tasolla ja jokaisen ketjun lenkin osalta. Rakentajain kalenteri on aina piirtänyt ja piirtää edelleen kuvaa kestävien arvojen merkityksestä erilaisista näkökulmista.

Rakentajain kalenteri on vielä sadan vuoden iässäkin vireä, teoriaa ja käytäntöä yhdistelevä, kokemuksia ja tutkimuksia jakava sekä ajatuksia ja näkemyksiä omalla, hyvään rakentamiseen kannustavalla tavallaan esittelevä teos. Se perinne, minkä rakennusmestarit vuonna 1916 laittoivat alulle, jatkuu edelleen, kun Rakentajain kalenteri syntyy yhteistyössä julkaisijoiden ja alan yhteisöjen välillä – yhdessä rakentaen.

Anssi Koskenvesa

Rakentajain kalenterin päätoimittaja

Katso video Rakentajain kalenterin sadasta vuodesta Suomea rakentamassa:

www.rakentajainkalenteri.fi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s