Mikko Metsähonkala: Luovat aikuiset

Aloitin arkkitehdin urani kymmenvuotiaana piirtelemällä omakotitaloja siniseen ruutupaperivihkoon. Olivatko suunnitelmani mielikuvituksellisia satupalatseja, joissa reaalimaailman säännöt heittivät kuperkeikkaa? Eivät. Ne olivat kaikki lättänöitä 70-luvun keltatiilitaloja, joissa oli ruskeareunainen paksu tasakatto. Sen luovempia eivät olleet harjoitustyöni arkkitehtiosastollakaan, vaikka kokemuspiirini oli laajentunut Ylöjärveläisen omakotitalolähiön ulkopuolelle ja kansainväliset vaikutteet vyöryneet tajuntaani. Tuotokseni olivat näiden ulkomaisten esimerkkien ymmärtämätöntä plagiointia; uteliaisuutta, energiaa ja itseluottamusta riitti, omaperäisyydestä ei voinut juuri puhua.

Usein kuulee huokailtavan, kuinka lapsena olemme niin luovia ja ennakkoluulottomia, mutta vanhemmiten kadotamme kaiken mielikuvituksemme. Höpsistä. Ei mielikuvitus meistä kuihdu. Päinvastoin kokemusmaailman karttuminen tarjoaa sille rehevämmän kasvualustan. Totta on, että käymme pelokkaammiksi, laskelmoivemmiksi ja uratietoisemmiksi. Asiantuntijuus on keski-ikäisten karmea kohtalo. Se estää meitä hämmentymästä, myöntämästä virheitämme ja etsimästä vastausta tuntemattomasta (asemamme menettämisen pelossa). Ikävä kyllä, käymme myös laiskemmiksi. Emme jaksa enää ryhtyä mihinkään uuteen ja riskaabeliin, jos ei ole takeita kunnon korvauksesta.

Toiset meistä taistelevat tätä leipiintymistä vastaan yrittämällä löytää ns. sisäisen lapsensa, spontaanin luovuuden. Tulokset ovat usein riehakkaita, mutta teennäisiä. Regression sijaan voisimme yrittää löytää aikuisen luovuutemme. Sekin vaatii heittäytymistä ja avoimuutta, mutta sillä on myös omat syvät sävynsä: kokemuspiirin laajenemisen mukanaan tuomaa kokonaisnäkemystä, malttia, suhteuttamiskykyä ja itseymmärrystä. Totuutta ei voi kopioida. Se täytyy löytää sisältään – ja löytäminen vie aina aikansa.

Mutta onko aikuiselle luovuudelle kysyntää nykymaailmassa? Vanhojen muusikoiden uutta tuotantoa eivät radioasemat enää soita, vaikka uusi levy olisi kuinka kristalloitunut tulos artistin aiemmista pyrkimyksistä. Pop on trendisidonnaista taidetta, jossa näkemyksen syventämiselle ei ole sijaa. Artisti joutuu yhtenään päivittämään tyyliään ja tekemisiään, seuraamaan muotioikkuja ja tekemään näin itsestään naurunalaisen – tai sitten museoimaan itsensä nostalgiakiertueilla.

Ikääntyvien arkkitehtien osa on toki vähän helpompi, mutta sama lyhytjänteisyys vaivaa myös meidän alaamme. Omaa näkemystä ei ole mahdollista syventää, koska trendit vaihtuvat nopeasti ja tärkeintä on ajanmukainen, tajunnan räjäyttävä ensivaikutelma. On vaikea pysyä omalla polullaan, koska arkkitehtuuri on kollektiivista taidetta, jossa arviointi- ja päätösvalta on useilla tahoilla. Kansainvälisten trendien juoksupyörään ajavat niin yhteistyökumppanit, arkkitehtiyhteisö kuin mediakin.

Harmillista. Olen aina arvostanut arkkitehteja, joiden töissä näkyy pitkäjänteinen (jopa vähän junnaava) saman teeman tutkiminen vuosikymmenestä toiseen. Liian usein sellaisia arkkitehteja pidetään uudistuskyvyttöminä, ajastaan tipahtaneina ja – niinpä niin – luovuutensa menettäneinä.

Luova voi olla niin maailmaa ja aikaansa kuin omia tuntemuksiaan seuraamalla. Prosessi voi olla vapautunut ja spontaani tai kehittelevä ja pitkäjänteinen – ehkäpä näiden yhdistelmä? Kun haikailemme ”sisäistä lastamme”, ei kyse ole ehkä niinkään luomisprosessin luonteesta saati sen tuloksesta kuin suhteestamme itse luomistyöhön. Lapsena koimme tekevämme jotain suunnatonta, loimme kokonaisen rinnakkaismaailman, emme vain vaisuja 70-lukulaisia keltatiilitaloja.

Mikko Metsähonkala

Vierasbloggaajamme Mikko Metsähonkala on arkkitehti, jonka kuvatarinat ovat siirtyneet Helsingin Sanomien NYT-liitteen sivuilta Toisaalta 2013-2015 -kirjaan.

Lue lisää kirjasta ja osta verkkokaupastamme

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s