Yksi sana ja 166 000 vastausta

Tietoa tarvitaan koko ajan enemmän ja enemmän. Ja sitä pitää olla saatavilla ja käytössä nopeasti, mieluiten heti. Tämän päivän vauhdissa ei enää pärjää Otavan suurella Ensyklopedialla – aivan liian hidasta. Mutta onneksi on tietotekniikka ja internet.

Internetissä yhden klikin takana on jotakuinkin kaikki maailman tieto; hakusana ruutuun ja avot. Pieni testi osoitti, etten enää ehkä tarvitsekaan tietosanakirjaa. Sain haulle ”putkiremontti” tulokseksi noin 166 000 vastausta: 0,35 sekunnissa minulla on käytettävissäni tolkuttomasti tietoa.

Putkiremontti olisi kuitenkin todennäköisten jo valmistunut, ennen kuin olisin käynyt nuo kaikki vastaukset läpi. Jotta löydän minulle oleellisen tiedon, vaativat hakutulokset perkaamista monelta suunnalta. Onko tieto luotettavaa, kuka sen on kirjoittanut, miksi ja milloin?

Putkiremontti on rakentamisen kymmenottelu

Putkiremontti ei ole helppo laji, vaan se on rakentamisen kymmenottelu. Pitää tietää vanhasta ja osata uutta, sekä saada ne vielä toimimaan yhdessä. Projektissa on monta vaihetta ja mukana useita asiantuntijoita sekä monta osapuolta samaan aikaan. On tilaaja, suunnittelijat, valvovat, urakoitsijat jne.

Putkiremontissa liikkeellelähtökin on oma lukunsa. Käytössä ei välttämättä ole ajantasaisia piirustuksia, joten ei tiedetä mitä talo on aikanaan ”syönyt”. Tällöin täytyy tehdä joukko erilaisia arvioita ja tutkimuksia, että päästään edes suunnittelemaan.

Vanhan korjaaminen on aina jo itsessään haastavaa, kun joudutaan ottamaan huomioon olemassa olevat rakenteet, materiaalit ja ratkaisut. Pitää valita oikeat ratkaisut ja työmenetelmät, jotta uusi saadaan toimimaan vanhan kanssa. Putkiremontin yhteydessä tehdään paljon muutakin kuin vaihdetaan putket. Joudutaan purkamaan, tekemään laskelmia ja uusia rakenteita. Kaikille näille löytyy omat säädöksensä ja ohjeensa. Monia asia poikkeaa uudisrakentamisesta, kuten asbestikartoitusten teettäminen yms.

Kaikki tämä tekeminen vaatii suunnitelmia, sopimuksia, tehtävän määrittelyjä ja paljon erilaista ammattitaitoa ja pätevyyttä. Kaiken tekemisen keskellä on talon asukas, joka aika usein vielä asuu remontin keskellä korjattavassa talossa. Joudutaan poikkeusjärjestelyihin, jotta korjaaminen voidaan tehdä turvallisesti; kulkureitit rakennukseen saattavat mennä uusiksi ja pölyn leviäminen pitää estää.

Uusia työkaluja lopputuloksen laadun määrittämiseen

Kaikelle edellä mainitulle tekemiselle pitää määritellä myös laatu. Silloin homma alkaa olla paketissa ja viemäri vetää. Ainakin teoriassa.

Lopputuloksen teknisen laadun määrittämiseen on tulossa uusia työkaluja. TalotekniikkaRYLlin uudistustyö on käynnissä ja korjausrakentamiselle tehdään ensimmäistä kertaa omia laatuvaatimuksia, KorjausRYLliä.

Kun pelkkä ”putkiremontti”-haku antoi 166 000 hakutulosta, en uskalla edes arvata niiden määrää, kun lähtisin hakemaan aiheeseen liittyvää tarkempaa tietoa. Kauanko siihen menisi, että minulla olisi tietopaketti koossa?

Lopputulema:

Ajan voisi käyttää tehokkaamminkin kuin selailemalla ja pähkäilemällä hakutuloksia.

Vinkit:

KH- ja LVI Net tietopalveluihin on koottu valmiiksi esimerkiksi juuri putkiremonttiin liittyvää oikeaa tietoa.

Ole kuulolla, TalotekniikkaRYL ja KorjausRYL ovat työn alla.
Ilkka Friman
KH Netin tuotepäällikkö
Rakennustieto Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s