Talotekniikkaa kehittämässä

Juhannuksen lähestyessä kansakuntamme fokus siirtyy hetkeksi kaupungeista maaseudun suuntaan. Suomessa oli vuoden 2015 lopulla Tilastokeskuksen mukaan yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Tähän määrään mahtuu monenlaista, aina vaatimattomista erämaamökeistä taloteknisesti korkeasti varustettuihin kakkoskoteihin.

Kuva 084

Kuinka ihmeissään sodan jälkeen olisikaan mahdettu olla, jos rintamamiestaloa rakennettaessa kahvitaukokeskusteluissa olisi osattu ennustaa mitä kaikkea vuonna 2016 voidaan säätää jo ennen mökille lähtöä. Helteen yllättäessä tehostetaan ilmastointia. Laitetaan sauna päälle. Kylmempänä kesänä nostetaan peruslämpöä, laitetaan kesäauto lämmitykseen.

Avataan ovet mökkivieraille ennakkoon. Valvotaan etteivät kutsumattomat vieraat pääse yllättämään. Sähköinen talonmies hoitaa työtään jo ennen kuin karavaani vielä edes suuntaa kakkoskodille lomailemaan.

Tekniikan lisääntyessä järjestelmien yhteensovittamisen merkitys kasvaa. Eri suunnitelmien välisten rajapintojen tulisi kohdata, jotta kenellekään kuulumatonta, suunnittelematonta aluetta ei pääsisi muodostumaan.  Meneillään olevassa Talotekniikka RYLin päivityksessä pohditaan myös näitä rajapintoja. Vaikka edellinen TalotekniikkaRYL2002 ei aivan sodanjälkeiseltä ajalta olekaan, on talotekniikka kehittynyt jo tuossa 14 vuodessa räjähdysmäisesti.

DSC_0911

Oman taloteknisen kehitykseni painopiste on kuluneen puolen vuoden aikana ollut enemmän viemäröintipuolella, kun olemme opetelleet vaihtamaan vaippoja perheemme uudelle tekniselle johtajattarellemme. Nyt kuitenkin olen palannut jälleen takaisin myös TalotekniikkaRYLin pariin, jota tehdään täydellä höyryllä, suurella lämmöllä ja varavoiman avulla! Tule mukaan seuraamaan työn etenemistä ja antamaan oma panoksesi: https://www.rakennustieto.fi/index/tuotteet/ryl/talotekniikkaryl.html

Sirpa Väisänen
Projektipäällikkö, TalotekniikkaRYL
Rakennustieto Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s