Päivi Leinonen: Arkkitehtuuribongausta ja lähikuvia lähiöstä

Vaarala_

Missä kuljenkin, tarkkailen rakennuksia ja niiden muodostamaa kokonaisuutta. Voin kai sanoa, että harrastan arkkitehtuuria… mutta sitten pitää määritellä mitä on arkkitehtuuri.

Yhden näkemyksen mukaan arkkitehtuuria on kaikki rakentaminen. Toisinaan taas mielletään arkkitehtuuriksi vain jollain tavalla merkittävät, ympäristöstään erottuvat rakennukset. Yhtenä kriteerinä voi pitää suunnittelijan taustaa. Useissa tapauksissa maailmanlaajuisesti tunnettu arkkitehti on suunnitellut myös arkisia asuinympäristöjä. Toisaalta tuntemattoman suunnittelijan luomus voi olla esteettisesti ansiokas.

Onneksi voin sivuuttaa kysymyksen käyttämällä termiä rakennettu ympäristö. Se kattaa erilaiset ihmisen muokkaamat ympäristöt pihoineen, katuineen ja ympäristöineen, ja tästä kokonaisuudesta minä olen kiinnostunut. Olen harrastanut ympäristön tarkkailua jo pitkään – enemmän ja vähemmän tietoisesti – ja pystyn erittelemään harrastuksesta erilaisia alalajeja.

Arkkitehtuuriturismi

Arkkitehtuurituristina liikun yleensä suunnitellustiSäkylän seurakuntatalo_, tietty kohde mielessäni. Kohteesta on tiedossa vähintään osoite ja kohteen luonne. Tyypillinen kohde on yksittäinen rakennus, josta löytyy jonkin verran tietoa internetistä tai kirjallisuudesta. Viimeksi kävin Säkylässä katsomassa Pekka Pitkäsen suunnittelemaa seurakuntakeskusta.  Onnekkaasti paikalle sattui seurakunnan työntekijä, ja pääsimme rakennukseen myös sisään.

Museoviraston mukaan Säkylän seurakuntakeskus kuuluu Pekka Pitkäsen betonikauden parhaisiin töihin.

Villa Solin ikkunanäkymäTurismin makuun päästään kunnolla asiaan vihkiytyneen oppaan kanssa. Niitä suosittelen ilman muuta, sillä opastetuilla kierroksilla pääsee yleensä paikkoihin, jotka muuten ovat suljettuja yleisöltä. Viimeisin tämän laatuinen kokemus oli Erik Bryggmanin Villa Solin Turussa, jonne Bryggman-instituutti järjesti tutustumiskäynnin.

Villa Solinin lasiovista avautuu yhteys suojaiseen pihaan.

Retken kohteena voi olla myös laajempi alue, joka sisältää useita yksittäisiä kohteita . Tällöin on hyödyllistä piirtää tai tulostaa jonkinlainen kartta mukaan. Nykyaikana älypuhelin auttaa monessa, mutta ulkomailla ja katvealueilla tekniikkaan ei välttämättä voi luottaa.

Rakennusbongaus

Arkkitehtuurikohteissa vierailu on tietynlaista bongausta. Kokoelmaan kuuluu esimerkiksi tietyn arkkitehdin työt tai jokin rakennustyyppi; rautatieasemat, paloasemat ja niin edelleen. Minua kiinnostavat esimerkiksi vanhat ostoskeskukset.

Harrastan myös lähiöbongausta. Keväällä kävin Vuosaaressa toimittajan kanssa, joka kirjoitti retkestämme artikkelin Hufvudstadsbladetiin  ( https://www.hbl.fi/artikel/forortsturism-i-femtioarig-sjuttiotalsdrom-2/ ). Tavoitteenani on kerätä kattava kuvakokoelma Suomen lähiöistä, mutta siihen on vielä matkaa. Jos kokelma uhkaa tulla valmiiksi, voin laajentaa keräilyä ulkomaille!

Vuosaaren ostoskeskus

Vuosaaren vanhoista ostoskeskuksista on ainoana jäljellä Lauri Silvennoisen suunnittelema pohjoinen ostoskeskus.

Tallennus

Turismiin ja keräilyyn liittyy läheisesti tallentaminen, joka tässä tapauksessa tapahtuu valokuvaamalla. Tallentaminen ei ole välttämätöntä ja se voi jopa häiritä paikan kokemista. Minulle kuitenkin kuva ja sen työstäminen erilaisiin tarkoituksiin on tärkeää.

Nykyvalokuvauksen iso ilmiö on selfie eli omakuva. Selfiessä kuvataan itseä, erityisissä paikoissa mielellään niin, että paikan tunnistaa.  Valokuvia on kautta aikojen otettu kuuluisien rakennusten edessä, mutta ennen niitä kutsuttiin vain matkakuviksi. Kännykkäkamerat ja selfietikut nostivat omakuvien näpsimisen aivan uudelle tasolle.  Olen toki ajan hengessä mukana ja julkaisen silloin tällöin #arkkitehtuuriselfien Instagramissa ( www.instagram.com/talotarinat/ )

KaupunkivaellusRiika_Latvia

Turistin on hyvä jättää välillä tarkat suunnitelmat ja heittäytyä vaeltamaan vailla päämäärää. Moni harrastaa ulkomaan matkoilla kaupunkivaellusta aivan luonnostaan, sillä tuntemattoman eksotiikka vetää puoleensa. Kannattaa lähteä turistien suosimilta alueilta vähän kauemmaksikin.  Esikaupunki- ja lähiövaellusta olen harrastanut myös ulkomailla.

Kuvamuistona kerrostalo Latvian Riian esikaupungista ajalta, jolloin digitaaliset kamerat vasta tekivät tuloaan.

Suosittelen kokeilemaan kaupunkivaellusta tutummassakin ympäristössä – jopa omassa kotikaupungissa. Jos tuntuu liian tutulta, valitse uusi näkökulma; valokuvaa erityyppisiä portinpieliä tai tutki pihakiveysten malleja.

Roskis

Seinien tuijottelu

Rakennetun ympäristön tarkkailussa on vielä yksi erityinen laji. Kutsun sitä seiniin tuijotteluksi. Tarkoitan erilaisten suunnittelemattomasti syntyneiden visuaalisten näkymien tarkkailua. Arkinen ympäristö on täynnä yksityiskohtia, jotka helposti ohitetaan; valon heijastumat rosoisessa rappauksessa, asfaltin halkeamien muodostamat kuviot tai roskakorin varjo seinällä.

Voi olla, että tarvitaan vähän erityinen mielenlaatu, että tällaiset näkymät jaksavat kiinnostaa. Kannattaa kokeilla lähitarkkailua myös kameran kanssa  – lopputulos voi yllättää!

Bloggaaminen

Rakennuskuvia kertyy kovalevylleni melkoista tahtia. En kuitenkaan kerää vain keräämisen vuoksi, vaan suuri osa kuvista päätyy jonkinlaiseen käyttöön. Eräs käyttötapa on bloggaaminen. Aloitin Talotarinat-blogin kirjoittamisen vuonna 2011.
(http://asuntomessut.fi/talotarinat/ )

Halusin blogin kautta pohdiskella ja tuoda esille omia näkemyksiäni rakennetusta ympäristöstä. Blogin linja on hieman muuttunut vuosien varrella. Aiheet ovat monipuolistuneet, mutta rakennukset ovat koko ajan pysyneet keskiössä. Tänä vuonna oma kotiaiheet ovat nousseet aikaisempaa suurempaan osaan.

Talotarinat ilmestyy Asuntomessujen blogisivulla. Sivuston kaikilla vakituisilla bloggaajilla on joku erityisalue, johon blogi keskittyy – mukana on sisustussuunnittelun, muotoilun ja puutarha-alan ammattilaisia. Tänä vuonna blogit ovat ensimmäistä kertaa messuilla järjestämässä itse ohjelmaa. Seinäjoen asuntomessuilla on 19.7. Bloggaajapäivä, jolloin lukijat voivat tavata bloggaajia ja osallistua yllätysohjelmaan.

Omaan ohjelmaani liittyy esimerkiksi valokuvakilpailu Lähikuvassa lähiö. Kilpailussa kutsun kaikki tarkkailemaan lähiöympäristöä uusin silmin, tai ainakin kameran linssin läpi.

http://asuntomessut.fi/talotarinat/2016/04/21/millainen-on-sinun-lahiosi/

Banneri_bloggaajapäivä_ihmiset

Viestinnän toteuttaja Päivi Leinonen tarkkailee rakennuskulttuuria niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Toukokuussa hän esitteli  Asuntomessujen blogisivulla ilmestyvässä Talotarinat-blogissa Rakennustiedon kustantaman Tavallisia koteja -kirjan. Lisää kirjaesittelyjä on luvassa, ja nyt käynnissä on valokuvakilpailu, jonka palkintona on Rakennustiedon kirjapaketti.

Yksi kommentti artikkeliin ”Päivi Leinonen: Arkkitehtuuribongausta ja lähikuvia lähiöstä

  1. Paluuviite: Vieraskirjoitus Rakennustiedon blogissa – Talotarinat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s