Teemu Lehtisen blogi: Hyppy digipäällikön hommiin

Aloitin syyskuun alussa tuoreena digipäällikkönä KIRA-digi-hankkeessa, joka on hallituksen kärkihanke kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaation vauhdittamiseksi. Hankkeella on kunnianhimoiset tavoitteet: 25% parannus alan tuottavuudessa, 25%hallituksen-karkihanke-logo-fi-lila-rgb-140 kokonaiskasvu KIRA-alalle, 50% vähemmän hukkaa prosesseissa ja 75% parannus laadussa. Tähän päästäksemme tarkoituksena on avata rakentamisen ja kaavoituksen julkinen tieto kaikkien helposti käytettäväksi, kehittää sujuvasti yhteen toimivia järjestelmiä ja yhtenäisiä toimintatapoja notkeuttamaan prosesseja sekä käynnistää joukko kokeiluhankkeita luomaan uusia innovaatioita ja liiketoimintaa. Visiona on luoda avoin ja yhteen toimiva rakennetun ympäristön tiedonhallinnan ekosysteemi.

teemu_lehtinen_kasvokuva_200Homma on alkanut vauhdikkaasti, puhelin ja sähköposti alkoivat laulaa heti 1.9. kun sain työvälineet käyttööni. Kyselyitä KIRA-digin tilanteesta ja kokeiluhankehauista tulee edelleen päivittäin mikä on tietysti mahtava asia; hanke kiinnostaa KIRA-alan toimijoita! Malttakaa kuitenkin vielä hetki, työstämme syksyn työsuunnitelmaa lähipäivinä ja avaamme ensimmäisen kokeiluhankehaun heti kun mahdollista. Terävöitämme myös viestintää ja tulemme viestimään hankkeesta laajasti lähiviikkoina. Minut tullaan myös näkemään alan keskeisissä tapahtumissa syksyn aikana levittämässä ilosanomaa; FinnBuild-messuilla, KIRA-foorumissa, Kiinteistöalan Vuosiseminaarissa Aulangolla jne.

Ensimmäisten päivien aikana olen tavannut kymmeniä hankkeen parissa työskenteleviä ihmisiä aina ministeriöistä ohjausryhmän keskeisiin yrityksiin ja strategisen johtoryhmän KIRA-alan järjestöihin. Unohtamatta tietenkään Rakennustiedon ja Rakennustietosäätiön mukavaa henkilöstöä, joiden keskuudessa työhuoneeni sijaitsee. Infoähky on ollut melkoinen, mutta ymmärrys hankkeesta alkaa pikkuhiljaa muodostua. On myös ollut ilo huomata miten innostuneita eri osapuolet hankkeesta ovat. Tällä porukalla on ainekset tehdä tästä jotakin todella suurta!

Informaatioverkostoista rakennusalalle

Miksi sitten minä päädyin digipäälliköksi KIRA-digi-hankkeeseen? Taustani ei ole varsinaisesti kiinteistö- ja rakentamisalalta. Valmistuin diplomi-insinööriksi informaatioverkostojen koulutusohjelmasta Aalto-yliopistosta. Informaatioverkostot on verrattain uusi koulutusohjelma, jonka tavoitteena on kouluttaa osaajia nopeasti kehittyvän tieto- ja viestintäteknologian sekä käyttäjien rajapintaan. Siis muutosjohtajia, jotka ymmärtävät riittävästi teknologiasta, mutta myös riittävästi käyttäjien tarpeista ja toiminnasta.

Diplomityövaiheessa päädyin kuitenkin tutkimaan rakennusalaa ja tietomallinnuksen (BIM) käyttöönottoa. Kiinnostuksen kohde oli erityisesti tietomallinnuksen tuomat muutokset yritysten välisissä prosesseissa ja niistä aiheutuvan muutoksen johtaminen. Asia alkoi kiinnostaa niin paljon, että päädyin jatkamaan tohtoriopintoja aiheesta ja mukaan tulivat myös uudet yhteistoiminnalliset projektimuodot kuten Allianssi ja Integroitu Projektitoimitus. Tohtoriopintojen aikana halusin vaikuttaa enemmän alan kehitykseen myös ruohonjuuritasolla ja aloin järjestää rakennusalan hackathoneja, joihin olin tutustunut ollessani tutkijavaihdossa Stanfordin yliopistossa. Kaikki tämä kokemuksen ja osaamisen yhdistelmä tuntui siis sopivan KIRA-digi-hankkeen digipäällikön rooliin. Ja olen siitä enemmän kuin innoissani.

Läheltä myös piti etten olisi nyt perheeni kanssa Kaliforniassa ihmettelemässä Piilaakson elämänmenoa. Tarkoituksenani oli muuttaa loppuvuodeksi San Franciscoon viimeistelemään väitöskirjaani. Mutta KIRA-digi päätti toisin. Ja hyvä niin. Väitöskirja jäi vielä kesken, mutta nyt on aika hoitaa KIRA-alan digimurros kuntoon. Meillä on käsillä aivan huikea mahdollisuus, otetaan siitä kaikki irti!

Teemu Lehtinen
digipäällikkö
KIRA-digi-hanke
teemu.lehtinen@kiradigi.fi
puh:040 456 6108

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Teemu Lehtisen blogi: Hyppy digipäällikön hommiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s