Rakennusalan tiedon digitalisaatio lisää rakentamisen laatua ja tehokkuutta

Rakennustieto edistää rakennetun ympäristön ja rakentamisen laatua sekä tuottavuutta jakamalla tietoa, rakennustietoa. Ja sehän onkin aivan eri asia kuin rakennusluulo.

Tieto perustuu dataan, joka on tavallaan passiivista, mutta kiistattomasti paikkansa pitävää faktamassaa. Datasta tulee informaatiota, kun sille annetaan tarkoitus ja vastaanottaja. Vasta arvottaminen tekee informaatiosta varsinaista tietoa, johon voi luottaa ja jota viisas käyttää harkiten.

brandikuva_2016_469_161

Digitalisaatio tarjoaa yhä nopeamman pääsyn yhä runsaammille tietolähteille. Ongelmaksi on tullut jo nyt tietoähky sekä informaation ja tiedon kaaos. Vanhentuneen tiedon, ”mukatiedon”, koulukuntalaisesti painottuneen tiedon, väärän tiedon tai jopa trollauksen erottaminen kelvollisesta tiedosta on käynyt työlääksi.

Tiedon paradoksi on vanhentuminen ja yhteensopimattomuus toisen tiedon kanssa. Erityisesti rakentamisessa kaikenlaista tietoa liikkuu hulvattomasti valmistelusta rakennusten käyttöön. Viisastelijoita riittää, varsinkin työmaalla. Mistä löytyy arvoperusteinen, oikea viisaus tiedon soveltamisesta?

Paljon puhuttu ja kuumana käyvä digitalisaatio tarjoaa erään mahdollisuuden parantaa tiedon ajantasaisuutta ja yhteensopivuutta. Siihen tarvitaan yhteiset pelisäännöt, yhteensopivat vakioidut järjestelmät ja tiedon helppo saavutettavuus. Tienestipuolelle syntyy ajansäästöä, materiaalitehokkuutta, tuotannon tehokuutta, enemmän laatua ja vähemmän virheitä – viimekädessä edullisempia ja kestävämpiä rakennuksia. Todennäköisesti syntyy myös uutta digitaalisuuteen perustuvaa liiketoimintaa ja vientikelpoista osaamista, korkealla kilohinnalla.

Suomalainen yhteiskunta on menestynyt sillä, että tarpeen tullen kansallisiin talkoisiin on ryhdytty nopeasti ja yhteistuumin. Digitalisaation osalta näyttää olevan käymässä juuri näin ja juuri nyt. Vahva tahtotila kiinteistö- ja rakentamisalan kulttuurimuutokseen on herännyt.

Matti Rautiola
Yliasiamies
Rakennustietosäätiö RTS sr

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s