Rakennustiedon digiloikka KIRA-digi-hankkeen myötä

Rakennusalan digitalisaatio ottaa digiloikkaa KIRA-digi-hankkeen muodossa, joka on yksi hallituksen kärkihankkeista. Rakennustieto on yksi KIRA-foorumin jäsenistä ja tiiviisti mukana KIRA-digi-hankkeen toteutuksessa.

pasin_blogipaakuva_digitalisaatio_460px

KIRA-digi on kunnianhimoinen hanke, jolla yritetään muuttaa rakennusalaa ja saada se ymmärtämään, kuinka paljon on mahdollisuuksia tehostaa toimintaa, ja etsimään uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Mielestäni on tärkeää nyt satsata pilotteihin, ryhtyä tekemään ja kokeilemaan. Pitää myös hyväksyä se, että KIRA-digi-hankkeessa on visio ja tavoite, mutta ei vielä tietoa miten sinne päästään.

On kaikkien etu jakaa tietoa – avointa tiedon jakamista ei pidä pelätä.  Pitää määritellä minkä tiedon pitää olla kaikille avointa – alustaa, jonka päälle rakennetaan ratkaisuja. On kuitenkin selvää, että yritysten täytyy voida elää, kaikki tieto ei kuitenkaan voi olla vapaasti saatavaa.

kira_digi_tunnus_140KIRA-digi-hankkeen tavoitteena on myös, että ministeriöt avaavat tietokantojaan. Se tieto pitää saada yritysten käyttöön, kuten rekisteritieto, lait ja asetukset sekä niihin liittyvä tieto, samoin kuin tilastokeskuksen tieto, joka palvelee rakennusalaa. Kaikki tieto mikä auttaa tekemään asioita fiksummin on jakamisen arvoista.

Mitä KIRA-digihankkeesta sitten voi syntyä? Vain mielikuvitus on rajana. Esimerkkinä on Rakennustiedon oma hanke keskitetystä rakennustuotteitten tietokannasta. Moni start-up tai vakiintunutkin yritys pystyy sen pohjalta keksimään uutta liiketoimintaa. Tai Rakennustiedon yhdessä Mittaviivan ja Rakennusteollisuus RT:n kanssa tuottama kustannus- ja työmenekkitieto Ratu-kortistossa. Tätä tietoa käytetään jo.

Yksittäinen yritys ei voi KIRA-digi-kokeiluhankerahoitusta hakeakaan, vaan oltava muutaman yrityksen ja tai järjestön rypäs, joka hakee kokeiluhankkeisiin mukaan yhdessä.

Pdf-vangit – tiedon rakenteistaminen

Rakennustieto tulee perustamaan DIPA- ja tietoväylä-hankkeissa konsortioita ja hakemaan rahoitusta kokeiluille. Pitkän tähtäimen suunnitelmassa on saada sisällöt rakenteiseen muotoon tietokantoihin, ja kehittää hakua ja tiedon löydettävyyttä. Tietoväyliä tulee muitakin, esim. kansallinen kiinteistö- ja rakennusalan tietoväylä. Tärkeintä on saada yhteiset standardit siitä, missä muodossa tiedon pitää liikkua. Myös sanasto, luokitukset, nimikkeistöt jne. pitää sopia yhteisesti, vasta sitä kautta hyödyt konkretisoivat. Nämä hankkeen ovat Rakennustiedon tulevaisuudelle aivan keskeisiä.

Käynnissä oleva DIPA-hanke on innostusta ja toivoa herättävää mutta myös stressaavaa Rakennustiedon henkilökunnalle. Tavoitteena on siirtää tieto pdf-maailmasta rakenteiseen tietokantaan, jotta tieto saadaan liikkeelle ja löytymään. Tavoite on tehdä rakenteisesta tiedosta helposti käytettävää ja hahmotettavaa sekä myös helposti tulostettavaa.

Digitalisaatiosta apua rakennuksen elinkaaren hallintaan

trimble_500px_tekstinsekaanKuva: Trimble. Tekla Global BIM Awards –kilpailun voittaja JUST, Järvenpää. Myös tietomallinnus on yksi rakennusalan digitalisaation keskeisistä elementeistä.

Digitalisaatio jossain vaiheessa tulee olemaan arkipäivää, mutta vasta viimeisen vuoden aikana rakennusala on todella herännyt tähän, vaikka esimerkiksi BIMistä on puhuttu jo vuosia. Tilaajillakin alkaa olla osaamista ja ymmärrystä siitä, että voidaan puhua rakennuksen elinkaaresta. Rakentaminen kestää vain 2 vuotta mutta rakennuksen pitäisi palvella 50 vuotta tai pidempäänkin.

Digitalisaation avulla tietovirtaa voitaisiin saada suunnittelusta työmaalle asti, jotta kaikki tietävät, miten esimerkiksi laatoitus pitää tehdä, ja työtä voidaan valvoa digitaalisesti. Digitaalinen valvonta voi pitää sisällään ohjeet miten voit helposti videoida kohteen ja liittää videon ja valokuvat mukaan todistukseksi. RT urakoitsijan tuotetieto -sovelluksella luotava Rakennuksen tuoteseloste TM auttaa tulevaisuudessa jäljittämään esim. asbestin kaltaisia tapauksia.

Pasi Hulkkonen
Toimitusjohtaja
Rakennustieto Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s