Rakentaminen ja Rakennustieto muutoksessa

Rakentamisen ja kiinteistönpidon toimintaympäristö ja asiakasodotukset ovat kovassa muutoksessa. Uusia urakoitsijoita ja muita toimijoita on tullut alalle. Rakentamista on pidetty perinteisesti hidasliikkeisenä toimialana. Nyt on kuitenkin merkkejä sitä, että rakennusala on havahtunut muutoksen tarpeeseen ja ryhtynyt tuumasta toimeen.

Hyvänä esimerkkinä tästä on KIRA-digi-hanke http://www.kiradigi.fi/, jossa on päästy nopeasti eteenpäin ja alan yritykset ovat innovoineet satoja erilaisia kehittämishankkeita ja pilotteja. Rakennustiedon tehtävänä KIRA-digissä on toimia hanketoimistona ja varmistaa, että tulokset ovat jatkossakin kaikkien toimijoiden käytössä eivätkä jää pölyttymään tutkimusmappeihin.

460_160px

Mistä johtuu rakennusalan herääminen ja mitkä ovat taustalla olevat voimat ja trendit?

Kävimme tätä keskustelua Rakennustiedossa viime keväänä ja syksynä. Selvitimme yleisiä trendejä ja sitä, miten ne vaikuttavat koko kiinteistö- ja rakennusalaan ja sitä kautta myös Rakennustietoon. Tärkeimmiksi trendeiksi nousivat seuraavat:

Digitalisaatio
Digitalisaatio ja sen avulla tiedon sujuva siirtyminen rakentamisen eri osapuolten kesken tuo tehokkuutta, laatua ja virheettömyyttä. Rakennustiedossa digitalisaatio vaikuttaa monella tapaa ja henkilöstöltä vaaditaan uusien toimintatapojen omaksumista ja muutosvalmiutta. Jotta tehokkuus paranisi, täytyy sisäiset prosessimme miettiä osittain uusiksi. Lisäksi asiakkaiden odotukset ja ostoprosessit ovat muuttuneet ja tämä vaatii meiltä uusien palveluiden kehittämistä yhdessä asiakkaiden kanssa. Myynti ja markkinointi kohtaavat uusia haasteita, kun asiakkaat eivät enää jaksa availla sähköpostilla lähetettyjä uutiskirjeitä tai kun he haluavat asioida ensiksi verkossa tutustumassa palveluihimme, ennen kuin ottavat yhteyttä myyntiin. Edellä mainitut muutokset ovat tarkoittaneet meillä sitä, että lähes kaikki kehitysprojektimme ovat myös IT-projekteja. Digitalisaatio on jo vaikuttanut koko kustannusalaan mm. painettujen kirjojen myynnin vähenemisenä ja tarpeena saada kaikki tieto tietokantoihin ja helposti löydettäväksi.

Kestävä kehitys ja terveellisyys
Ilmastonmuutos, sisäilmaongelmat, kosteusongelmat ja materiaalitehokkuus ovat tulleet entistä tärkeämmiksi aiheiksi rakentamisessa. Yhteiskunnalta ja kuluttajilta tulee painetta yrityksien suuntaan toimia entistä vastuullisemmin. Vastuullinen kiinteistönomistaja vaatii entistä parempaa työmaa-aikaista laadunvarmistusta ja kosteudenhallintaa. Lopputulokselta vaaditaan energiatehokkuutta, laatua ja kestävyyttä. Näihin asiakastarpeisiin Rakennustieto on kehittänyt RTS EPD -ympäristöselosteen (http://epd.rts.fi/fi) ja RTS-ympäristöluokituksen, joka on tarkoitettu tilaajille ympäristövastuun huomioimiseen rakennushankkeissa. Juuri valmistuneesta RTS-ympäristöluokituksesta ja tähän liittyvästä RT-ympäristötyökalusta järjestää Green Building Council ensimmäisen koulutuksen helmikuun alussa. (http://glt.rts.fi/).

Alueellinen polarisaatio
Kaupungistuminen on arkipäivää Suomessakin. Kuntia yhdistyy, syrjäkylien asunnot saattavat muuttua lähes arvottomiksi ja muuttoliike suuntautuu suurimpiin kaupunkeihin. Pahimmassa tapauksessa ihmiset muuttavat pois Suomesta työn perässä. Vaikutukset näkyvät Rakennustiedossa tarpeena miettiä esimerkiksi erilaisia palvelupaketteja pienille ja suurille kunnille vastaamaan paremmin niiden tarpeita. Muutenkin tulemme kehittämään palvelupaketteja asiakaslähtöisemmin.

Globalisaatio
Suunnittelutoimistot, rakennusliikkeet ja materiaalitoimittajat ovat yhä kansainvälisempiä ja toimivat pohjoismaissa tai maailmanlaajuisesti. Tämä asettaa myös Rakennustiedolle tarpeen verkostoitua kansainvälisesti. Olemme jo pitkään tehneet yhteistyötä Ruotsin, Norjan ja Tanskan vastaavien rakennusalan tietopalveluorganisaatioiden kanssa. Nyt olemme päässeet konkreettiselle tasolle, olemme liittyneet ETIM Finlandiin ja käynnistäneet rakennustuotteiden ETIM-tietojen määrittely-yhteistyön Ruotsin ja Norjan kanssa. Rakennustieto määrittää eri rakennusmateriaalien ominaisuudet samoin kuin Ruotsi ja Norja omansa, jonka jälkeen ne viedään ETIM-standardiin. Rakennustieto lanseerasi viime keväänä RT urakoitsijan tuotetieto -sovelluksen, josta on nyt tekeillä seuraava kehitysversio. Sovellus palvelee paitsi suomalaisia urakoitsijoita, se on myös yhteensopiva pohjoismaisella ja eurooppalaisella tasolla.

Muutos itsessään

Tuntuu siltä, että muutokset tässä globaalissa maailmassa tapahtuvat entistä nopeammin. Tämä vaatii organisaatioilta ja myös Rakennustiedolta entistä nopeampaa reagointia, asiakaslähtöisyyttä ja verkostoitumista eri sidosryhmien kanssa. Jotta voimme palvella asiakkaita entistä paremmin, yhteistyötä eri toimijoiden kanssa täytyy lisätä ja pitää samalla vahva fokus asiakkaiden tarpeissa. Asiat monimutkaistuvat ja viranomaismääräykset muuttuvat ja tästä syystä Rakennustiedolla on tavoitteena kehittää parempia tietopalveluita yhdessä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Yhteistyötä tullaan tekemään runsaasti aiempaa enemmän. Päämääränä on pitää mielessä loppukäyttäjän tarpeet ja samalla saada kaikille osapuolille win-win-tilanne, jossa kustannukset pysyvät kurissa ja tavoitteet saavutetaan yhdessä ilman vastakkainasettelua. Rakennusala on tässä mielessä jo hieman muuttunut, hyviä esimerkkejä on yhteistoimintaurakoista, joista allianssista on jo positiivisia käytännön kokemuksia. Julkaisemme kevään aikana tietopalveluissa hankintamallin ohjeistusta ja Sopimuslomake Netissä kehitysvaiheen ja toteutusvaiheen vakiomuotoiset lomakepohjat.

Pasi Hulkkonen
toimitusjohtaja
Rakennustieto Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s