Laadukas lopputulos onnistuu oikean tiedon avulla

Pohjolan olosuhteet asettavat rakennusmateriaaleille, kuten kattotuotteille, kovat vaatimukset. Etelä-Euroopan olosuhteisiin tehdyt suunnitteluratkaisut ja suunnitellut tuotteet eivät välttämättä ole kestävä valinta meidän vaihtelevissa ilmasto-olosuhteissamme. Rakenteiden ja yksityiskohtien suunnitteluratkaisut ja materiaalivalinnat vaikuttavat ratkaisevasti koko rakennuksen ja sen osien käyttöikään ja niissä tulee huomioida Suomen olosuhteet. Virheellisistä suunnitteluratkaisuista ja asennusvirheistä ja vääristä materiaalivalinnoista johtuvat ongelmat aiheuttavat hankalia korjaustoimenpiteitä.

Laatuvaatimukset kattotuotteille löytyvät RunkoRYListä

Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset, RYL, edustaa maamme kiinteistö- ja rakentamisalan eri osapuolten yhdessä hyväksymää käsitystä hyvästä rakennustavasta, johon lainsäädännössä ja YSE-ehdoissa viitataan. RYL tarjoaa käytännön työkaluja hyvän rakennustavan mukaiseen suunnitteluun ja toteutukseen. Kun kohteen tekninen laatutaso on kuvattu RYLin avulla, saadaan samalla käsitteet ja mittarit rakennustyön lopputulosten puolueettomaan arviointiin. Lisäksi RYL toimii rakennusselostusten viiteteoksena poistaen tarpeen erikseen toistaa jokaisessa rakennusselostuksessa kohteesta toiseen täysin samanlaisina toistuvat laadunmääritykset.

vesivek5

Kuva: Vesivek

Alla käytän esimerkkinä kattoja, ja sitä, miten niiden rakentamisen laatua määritellään RYL:eissä. Kuten esimerkit osoittavat, RYL ottaa kantaa laajasti tuotteen ominaisuuksiin ja huomioi myös rakennuksen elinkaarenaikaisia vaatimuksia.

Rakennustiedon julkaisemassa RunkoRYL 2010 Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset. Talonrakennuksen runkotyöt on kuvattu katon eri osien suunnitteluasiakirjoissa esitettävät tuotemäärittelyt. Rakennesuunnittelijat ovat menossa kohti suunnitteluprosessia, jossa tuotteiden suoritustasot tulisi olla saatavilla tietokantaan purettuina ominaisuuksina. Tällöin suunnittelijat määrittelisivät tuotteille kyseisessä hankkeessa edellytettävät suoritustasot, eivätkä vain kirjoittaisi suunnitelmaan ”tuote se-ja-se tai vastaava”, jolloin on hyvin epäselvää, mitkä tuotteen ominaisuudet tulisi olla ne vastaavat! Mitä aikaisemmassa vaiheessa vaatimukset esitetään, sitä selkeämpää on tuotteiden valinta kiireisen toteutusvaiheen aikana.

vesivek4

Kuva: Vesivek

Esimerkiksi kattotiili- tai betonikattotiilikatteesta esitetään ominaisuus- ja suoritustasovaatimuksina: katettavat pinnat, kattokaltevuus, kattotiilien valmistusaine, tyyppi, väri ja mitat, mitta- ja asennustarkkuusluokka, palonkestoluokka, ympäristön rasitusluokka ja suunniteltu käyttöikä, kiinnitystapa- ja tarvikkeet, tyyppi ja mitat, aluskatteen tyyppi ja läpivientien tiivistys, aluskatteen päättäminen räystäällä, pellitykset räystäissä, läpivienneissä sekä taitteissa.

Räystäskouruista ja syöksytorvista esitetään valmistusaine ja laatu, pintakäsittely tai pinnoite ja väri, levyn paksuus, saumatyyppi, kourun kaltevuus, kourun mitat ja muoto, mitta- ja asennustarkkuusluokka, ympäristön rasitusluokka ja suunniteltu käyttöikä, kourun kannatus ja liittyminen räystäsrakenteisiin, syöksytorven muoto ja mitat, syöksytorven kiinnitys, metallipinnan puhdistus ja korroosiosuojaus, lämmitysvastukset, kannattimien ja kiinnikkeiden tyyppi ja mitat.

Kattotuotteitten kelpoisuuden osoittamistavat

Lyhyt kertaus vielä noista termeistä: Rakennustuote on pysyvä rakennusosa, kiinteästi liittyvä tarvike, tuote tai laite, jolle on säädetty lainsäädännössä olennaisia teknisiä vaatimuksia. Lisäksi rakennustuotteen on täytettävä suunnitelma-asiakirjojen vaatimukset, jotka voivat sisältää viranomaisvaatimuksia tiukempia tai muita hankekohtaisia vaatimuksia. Rakennustuotteen kelpoisuus tarkoittaa sitä, että rakennustuotetta voidaan sen ominaisuuksien perusteella käyttää aiotussa rakennuskohteessa, kun se täyttää siinä kohteessa asetetut viranomaisvaatimukset. Nämä perusasiathan ovat meillä kaikilla halussa, eikö vaan?

Suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa tuotteita määriteltäessä ja valittaessa tulee muistaa, että kattotuotteisiin kohdistuu olennaisia teknisiä vaatimuksia, jotka rakennustuotteiden tulee täyttää. Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää kokonaisuuden huomioimista lujuuteen ja vakauteen, paloturvallisuuteen, terveellisyyteen, käyttöturvallisuuteen, meluntorjuntaan ja ääniolosuhteisiin sekä energiatehokkuuteen liittyvistä näkökulmista. Tämän vuoksi katon merkitys rakennukselle on suuri!

vesivek3

Kuva: Vesivek

Yläpohjat ja vesikatot rakennetaan useiden eri tuoteryhmien rakennustuotteista. Useilla tuoteryhmillä onkin jo voimassa oleva hEN-standardi ja tämän vuoksi niiden kelpoisuus osoitetaan CE-merkinnällä. Alla olevassa hEN Helpdesk -sivustolla (rakennustuoteasetusta koskevien harmonisoitujen tuotestandardien neuvontapalvelu) julkaistussa taulukossa on kuvattu kattotuotteiden kelpoisuuden osoittamistavat tuoteryhmittäin. Taulukosta löytyy vastaavasti myös muut tuoteryhmät.

hen-helpdesk-taulukko-katot

RT-tuotetietokannasta Suomessa noudatettavan lainsäädännön vaatimat tuotetiedot

RT-tuotetietokanta on luotettava Suomessa markkinoilla olevien rakennustuotteiden tietokanta, jonne tallennetaan tuotteiden tekniset ja kaupalliset tiedot, joita tuotteilta edellytetään hankkeen aikana. Tietokantaan tallennetaan tuotetiedot siinä muodossa kuin Suomessa suunnittelijat, rakennusliikkeet ja rautakaupat tietoa tarvitsevat.

Kun materiaalivalmistaja tallentaa tiedot RT-tuotetietokantaan, ovat ne helposti ammattilaisten saatavilla myös Rakennustiedon tietopalveluiden kautta. Rajapinnat mahdollistavat vielä tietojen välittämisen nopeasti ja luotettavasti mm. rautakauppojen verkkokauppoihin.

vesivek

Kuva: Vesivek

Me Rakennustiedossa ratkaisemme nyt näitä rakennustuotteiden tiedonhallinnan haasteita. TEHO-tuotekehityshankkeestamme on jo saatu hienoja tuloksia, joita monissa rakennushankkeissa hyödynnetään. Tulevaisuudessa häämöttää sähköinen kaupankäynti, jonka esteitä myös kehityshankkeen seuraavat vaiheet purkavat. Lainaan lopuksi kollegani Jukka Lyytistä, joka tiivisti tämän digitalisaatiokeskustelun seuraavasti: ”Digitalisaatiosta viisi prosenttia on teknologiaa. Loppu on kulttuurimuutosta. Digitalisaatio ei muuta kaikkea, mutta hyvin, hyvin paljon”. Rakennusalalla ovat monet asiat hyvällä mallilla ja nyt kaikki rohkeasti mukaan hyödyntämään uusia työkaluja!

Kyllä rakentaminen Suomessa onnistuu, kun ymmärtää olosuhteittemme asettamat vaatimukset, hyödyntää ammattilaisille tarkoitettuja tietopalveluita sekä valitsee oikeat tuotteet ja ammattilaiset toteuttajiksi!

Blogin kuvat Vesivek, jonka tuotteet ovat laajasti mukana RT tuotetiedossa.
http://www.rttuotetieto.fi/yritykset/50897/vesivek

Kimmo Lehtonen
Liiketoimintajohtaja, RT tuotetieto
Rakennustieto Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s