Kaikki on ihanasti rempallaan

Kuten kuvasta huomaa, että kaupungissakin luonto voi lähellä ja samalla laiskalta säästyy metsään menemisen vaiva. Oma juhannuskoivu saattaa kuulostaa jollekin luksukselta, tuolta räystäältähän sen näkee kaikki. Monille meistä tuo koivu on merkki jostakin ihan muusta. Ehkä jotain jäänyt tekemättä ajallaan.

ilkka_kiinteistönpitokirja_blogi_460x160px

Kiinteistönpitoa on olemassa siis kahden sorttista; toisessa räystäistä pidetään huolta ja toisessa ne kasvavat koivua. Joko on olemassa jokin suunnitelma, jolla ohjataan toimintaa tai sitten suunnitelmaa ei ole – asiat jäävät tekemättä ajallaan ja ongelmien annetaan vain pudota käsiin.

Suunnitelmaa pitäisi ohjata visio siitä, kuinka kiinteistöstä huolehditaan ja mihin suuntaan sitä kehitetään. Tarvitaan oikeat ja ajan tasalla olevat lähtötiedot kiinteistöstä. Ne auttavat toimimaan pitkäjänteisesti. Tiedot kiinteistön rakenteista ja järjestelmistä, materiaaleista, olosuhteista ja kulutuksesta ovat kaiken perusta. Näistä johdetaan huoltovälit ja kunnossapitojaksot, joita seuraamalla varmistetaan, että kaikki toimii niin kuin pitääkin ja ikävät yllätykset jäävät mahdollisimman harvinaisiksi. Näin saadaan hyvät eväät tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan. Tiedetään milloin mikäkin nurkkaa vaatii rassausta. Voidaan varautua tulevaan.

Ylipäätänsäkin suunnitelmallisella tekemisellä vältytään ikäviltä ja usein kalliilta yllätyksiltä. Ilman suunnitelmaa taas sammutellaan ”tulipaloja” sitä mukaan, kun niitä ilmaantuu. ”Tulipaloista” voi päästä eroon.

Hyvät ja käyttökelpoiset tiedot tekevät kaikesta sujuvampaa. Kiinteistö kuitenkin elää ja siellä tapahtuu, niinpä tietoja joudutaan päivittämään. Sähköiset ohjelmat ja palvelut ovat tänä päivänä tehneet tietojen hallinnan helpoksi verrattuna entiseen. Mapeista ja paperinivaskoista on siirrytty bitteihin, lätkäkassi pannuhuoneen nurkassa on mennyttä maailmaa. Nyt mennään pilvessä läppäreillä, padeilla ja jopa kännyköillä.

Kiinteistönpitokirjalla katetaan koko elinkaari

Kiinteistönpitokirja kaikki

Nyt kun mappimaailma alkaa olla muinaishistoriaa, tuli tarve päivittää kiinteistön ylläpitoon liittyvän tiedon hallintaan liittyvää ohjeistusta. Rakennustiedon toimikunta uusi vuosituhannen vaihteessa julkaistut vanhat ”huoltokirja-ohjeet” nykypäivään. Samalla päivitetty ohjeet nimettiin uudelleen. Ne ovat nykyisin kiinteistönpitokirja-ohjeita.

Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjetta on yleisesti kutsuttu huoltokirjaksi. Mutta usein käytännössä huoltokirjaksi on kutsuttu myös pelkästään rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeen huoltokalenteria. Kiinteistönpitokirja-nimityksellä halutaan korostaa, että ohjeilla katetaan kiinteistön koko elinkaari.

Uudet ohjeet antavat hyvän toimintamallin järjestellä ja hallita kiinteistön ylläpitoon liittyvää tietoa. Ohjeistusta ei ole sidottu mihinkään järjestelmään tai ohjelmaan, vaan niissä lähdetään liikkeelle tarvittavien tietojen kautta. Vanhoja rakennuksia, joilla huoltokirjaa yms. ei ole ollut, palvelemaan ohjeissa esitetään mm. uusi lähestymistapa kerätä kiinteistönpidossa tarvittava tietoa.

Pelkät uudet ohjeet eivät estä jatkossakaan koivua kasvamasta tuolla räystäällä. Edelleen tarvitaan suunnitelmallisuutta ja toimintaa, tekoja ja niiden suunnittelua.

Uudet ohjeet auttavat tässä.

Minun puolestani jokainen halutessaan saa kasvattaa räystäillään just sitä mitä haluaa. Mutta toivottavasti siihenkin hommaan on olemassa jokin suunnitelma.

Koivujen ystävä kuitenkin

Ilkka Friman
KH-kortiston tuotepäällikkö
Rakennustieto Oy

Tutustu Kiinteistönpitokirja-ohjeisiin, jotka on julkaistu KH-, LVI- ja RT-kortistoissa. Yksittäisiä kortteja voi ostaa http://www.rakennustietokauppa.fi-verkkokaupastamme.

Kiinteistönpitokirja kiinteistön elinkaaren hallinnassa
Kiinteistönpitokirjan laadinnan tehtävät
Kiinteistönpitokirja. Uudisrakennukset ja rakennukset, joita RakMK A4:n määräykset velvoittavat (KP1)
Kiinteistönpitokirja. Ennen RakMK A4:n voimaantuloa rakennettu kiinteistö (KP2)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s