Alueellisen polarisaation monet kasvot

Alueellinen polarisaatio ja siihen liittyvä kaupungistuminen on tunnistettu yhdeksi tulevien vuosien muutostrendeiksi. Se vaikuttaa Rakennustiedon ja monen muun yrityksen toimintaan. Lisäksi polarisaatio vaikuttaa vielä useamman suomalaisen elämään monella tavoin. Entistä useampi miettii omia arvojaan. Mitä jos muutan kaupunkiin? Miten se vaikuttaa elintasooni? Tulenko onnellisemmaksi vai lisääntyykö stressi?

Polarisaatio_kaupungistuminen

Syrjäseudulla asuvan asunto-omaisuus saattaa pahimmassa tapauksessa muuttua lähes arvottomaksi. Asunto-osakeyhtiöt eivät saa pankista lainaa tarvittaviin kiinteistön korjauksiin, koska lainan takaisinmaksuun liittyy liian suuria riskejä, eivätkä vakuudet kata lainasummia. 

 

Nuoret muuttavat pois syrjäkyliltä työn ja koulutuksen perään ja kuntaan jää lähinnä vanhempia ihmisiä. Kunnan talous alkaa rapautumaan ja kuntaliitokset isomman elinvoimaisemman kunnan kanssa ovat tästä syystä arkipäivää. Palvelut keskittyvät kuntakeskukseen, välimatkat kasvavat ja aiheuttavat ongelmia vanhusväestölle. Syrjäkylän omakotitalossa asuvalla ei useinkaan ole varaa muuttaa keskustaan edes pienempään asuntoon suurien neliöhintaerojen takia. Näin isot muutokset aiheuttavat sekä aineellista että henkistä kärsimystä.

 

Väki pakkautuu kasvukeskuksiin ja harvoin muuttajan on mahdollista ostaa heti omistusasuntoa. On tyydyttävä aluksi asumaan ahtaammin vuokra-asunnossa. Jos sinulla on iso uusi omakotitalo syrjäseudulla, josta saat myydessä 1000 €/m2 ja joudut muuttamaan pieneen vuokra-asuntoon, niin kynnys lähteä on todella suuri. Vaikka saisit hyvän työpaikankin, niin elintasosi saattaa silti laskea merkittävästi. Pääkaupunkiseudulla olisi kyllä paljon hyviä työpaikkoja, mutta työvoima ei liiku tarpeeksi kysynnän mukaan. Ihmiset tekevät kuitenkin hyvin rationaalisia päätöksiä ja miettivät omaa talouttaan ja myös mikä on tärkeintä oman hyvinvoinnin osalta. Onko tärkeää hyvä työpaikka, mutta hektinen elämä pääkaupunkiseudulla? Vai tyydynkö vähempään mutta kiireettömämpään elämänrytmiin? Entistä useampi ihminen miettii näitä asioita.

 

Yrityksille polarisaatio vaikuttaa myös monin tavoin. On mietittävä mistä saa hyviä työntekijöitä. Estääkö alueen korkea hintataso osaajien saamista yritykseen? Kuntien yhdistymiset vaikuttavat Rakennustiedon asiakasmäärään ja tarve tarjota erilaisia palvelupaketteja erikokoisille kunnille lisääntyy. Työntekijät asuvat usein kaukana keskustoista ja työmatkat saattavat olla pitkiä. Tällöin on järkevää tehdä etätyösopimuksia, jotta ihmiset voivat tehdä kotoa käsin ainakin osan viikosta töitä. Rakennustiedossa, jossa työ on lähinnä asiantuntijatyötä, noin 25 % työntekijöistä tekee jo etätöitä osan viikosta.

 

Kaupungistuminen tuo kuitenkin myös hyötyjä. On ennustettu, että elämä kaupungissa voi entistä paremmin tukea kestävää kehitystä. Kulutus ei olekaan itsetarkoitus vaan tavaroita kierrätetään. Sinun ei tarvitse omistaa autoa, voit pyöräillä tai kävellä ja elämän tyydytys ei perustukaan materialle vaan merkityksen hakemiselle omalle elämälle. Työn merkitys myös korostuu. Kaupungeissa erilaista työtä on paljon tarjolla ja ihmiset voivat paremmin hakeutua omien arvojensa mukaiseen työpaikkaan. Yritystenkin täytyy pyrkiä toimimaan entistä vastuullisemmin ja huomioida kestävän kehityksen periaatteet. Yrityksen työllä tulee olla merkitys. Onneksi minä ja moni rakennustietolainen koemme työmme erittäin merkitykselliseksi.

Suosittelen katsomaan oheisen videon, jossa puhutaan rikkaammasta elämästä vähemmin tavaroin. Videossa puhutaan myös stressistä ja miten sitä voisi vähentää muuttamalla elämäntyyliä.

Pasi Hulkkonen
toimitusjohtaja
Rakennustieto Oy

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s