Matka Suomen rakentamisen historiaan

Arkkitehti, tekniikan tohtori Harri Hautajärvi, Rakennetun Suomen tarina -kirjan toimittaja ja yksi kirjoittajista:

Itsenäisyysjulistuksen satavuotisjuhlavuonna on saatu huomata, että Suomen historiasta ollaan kiinnostuneita. Samalla on ollut huvittavaa kuulla hokemaa ”Suomi täyttää sata vuotta”. Suomen ja suomalaisen kulttuurin historia ulottuu paljon kauemmas.

Tätä ja montaa muuta asiaa jouduin pohtimaan ideoidessani ja toimittaessani kirjaa Rakennetun Suomen tarina. Kuinka saada yhden maan rakentamisen historia kiinnostavasti yksiin kansiin, ja miten onnistua poimimaan mukaan olennaisimmat asiat loputtoman laajoista aihepiireistä. Kirjan aloituksen osalta päädyin 1800-lukuun, sillä se oli vuosisata, jolloin Suomi muotoutui valtioksi ja alkoi nopeasti teollistua, kaupungistua ja modernisoitua. Silloin luotiin myös vahvasti käsitystä Suomesta maana ja kansakuntana: alettiin puhua suomalaisesta kulttuurista ja tietoisesti myös rakentaa sitä.

198848 . N210557

Suomen historiaa ja vaiheita on tutkittu ja tulkittu paljolti sotien, kriisien ja poliittisen päätöksenteon kautta. Miksei tapahtunutta kehitystä voisi tarkastella rakentamisen kautta? Suomihan on valtavan rakentamisen tulos, ja kaikki rakentaminen kertoo näkyvästi omasta ajastaan ja yhteiskunnasta.

Ajatus yhden kansakunnan historiasta ja rakentamisen tarinasta voi kenties tuntua joidenkin mielestä vanhanaikaiselta ja jopa hieman kansallishenkiseltä nykyisessä kansainvälistyvässä ja monikulttuuristuvassa maailmassa. Yksi levottoman aikamme ilmiöistähän on nationalismin nousu eri puolilla maailmaa. Nationalismiin liittyy myös ääriryhmien halua vääristellä historiaa. Suomessakin siniristilipun ja vaakunaleijonan on pyrkinyt omimaan äänekäs vähemmistö, johon enemmistö kansalaisista ei halua samaistua. Tällainen tilanne suorastaan velvoittaa tarkastelemaan ja tutkimaan, miten Suomea ja nykyistä yhteiskuntaamme on rakennettu. Rakennetun Suomen tarina antaa siihen vastauksia. Se kertoo suuresta modernisaatioprojektista nimeltään Suomi.

Kirjan artikkeleiden taustalla kulkee punaisena lankana ajatus siitä, miten harvaan asutusta maatalousmaasta Euroopan pohjoisreunalla rakennettiin pitkälle kehittynyt, demokraattinen, tasa-arvoinen, vakaa ja lukuisissa kansainvälisissä vertailuissa toistuvasti kärkisijaa pitävä hyvinvointiyhteiskunta. Siihen on tarvittu suuri määrä rakennuksia ja infrastruktuuria – loputonta suunnittelua ja rakentamista, ja siitä kaikesta kirjassa kerrotaan.

Rakennetun Suomen tarina on kirja, jollainen meiltä on tähän asti puuttunut. Se on ensimmäinen teos, jossa rakentamisen erilaisten osa-alueiden, kaupunkisuunnittelun ja arkkitehtuurin historiaa on nivottu yhteen. Niitä on tähän asti tutkittu ja kirjoitettu eri ammattikuntien näkökulmasta erillisinä, usein toisiinsa liittymättöminä ja kapeasti rajattuina historioina.

Rakennetun Suomen tarina on aloitus uudenlaiselle historian tarkastelulle, jossa hahmotetaan rakentamisen kokonaiskuvaa talonrakentamisen, yhdyskuntarakentamisen, arkkitehtuurin, maa- ja vesirakentamisen, infrastruktuurin sekä niiden taustalla vaikuttaneiden voimien kautta. Olen ideoinut kirjan sisällöllisen rakenteen ja valinnut 16 asiantuntijaa kirjoittajiksi. Tarvittiin tietysti paljon toimitustyötä, jotta eri aihepiirien artikkeleista saatiin hiottua juoheva ja kiinnostava kokonaisuus. Kymmenien tuhansien valokuvien joukosta seulottiin mukaan noin 340 kuva.

Mitä kaikkea onkaan tarvittu yhden maan rakentamiseen! Jalkakäytävät joilla kävelemme, talot joissa asumme, työskentelemme, asioimme ja vietämme vapaa-aikaamme. Kaupungit, aukiot, puistot, satamat, tehdasalueet sekä vesi- ja jätehuoltosysteemit. Tietoliikenneverkostot ja liikennejärjestelmät lentokenttineen, teineen, raideverkostoineen ja asemineen. Maaseudun rakentaminen, tuntureiden lomakeskukset, puoli miljoonaa kesämökkiä ja paljon muuta. Kaikki hankkeet on pitänyt ensin suunnitella ja valmistella päätöksenteossa. Rakennetun Suomen tarina tarjoaa läpileikkauksia tähän kaikkeen.

Suunnittelua ja rakentamista kritisoidaan nykyisin paljon mediassa. Rakennusvirheitä ja kosteusvaurioita on, joten kehittämisen tarvetta riittää, siitäkin kirjassamme kerrotaan. Kuitenkin, kun piirretään kokonaiskuvaa maamme rakennetusta ympäristöstä ja infrastruktuurista ja verrataan sitä yleiseen länsimaiseen tasoon, ovat asiat monin osin sentään kohtuullisen hyvällä tolalla.

Yhteiskunta ja rakentaminen ovat aina vaikuttaneet toisiinsa, ja Suomessa kehitys on jo pitkään perustunut toimivan parlamentaarisen demokratian varaan. Rakentamisella, yhdyskunnilla, infrastruktuurilla, liikenteellä, tekniikalla, arkkitehtuurilla ja muotoilulla on luotu olosuhteet ja puitteet hyvälle elämälle ja toiminnalle.

Olennaisinta on mielestäni ollut, että Suomea ja sen hyvinvointia on rakennettu tasa-arvon, sosiaalisten ja taloudellisten erojen tasoittamisen, vähäisen korruption ja sananvapauden lujille perustuksille. Se on arvokkain ja toivon mukaan myös kestävin osa maamme rakentamisessa, ja myös siitä perinteestä ja sen jatkumosta Rakennetun Suomen tarina kertoo.

Rakennetunsuomentarina_460x241


suomifinland100_sininen
Rake
nnetun Suomen tarina on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa, teos julkaistiin 24.10.2017. Runsaan sadan vuoden työ takana, mutta mitä siitä näkyy tässä ajassa? Kirja on ainutlaatuinen, laaja esitys rakennetun ympäristömme vaiheista 1800-luvulta 2000-luvulle.
Arkkitehti Harri Hautajärven johdolla asiantuntevat kirjoittajat kuljettavat lukijaa halki itsenäisen Suomen historian. Lue miten kotimaasi on rakennettu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: