TEHO-hanke – välitilinpäätös

Kimmo Lehtonen:

Jokaisella projektilla on omat vaiheensa! Nyt näyttää siltä, että valtaisa innostus TEHO-hankkeen osalta on takanapäin ja todellisuus iskee suoraan vasten kasvoja. Kaikki alan osapuolet eivät vielä ole kokeneet hyötyvänsä hankkeen tuloksista ja hyötyjen osoittamisen tulee olla jatkossa entistä konkreettisempaa epäilijöille! On ollut hienoa olla näköalapaikalla seuraamassa ja vaikuttamassa siihen, miten digitalisaatio vaikuttaa rakennusalaan ja TEHO-hankkeen tapauksessa tuotetietojen hallintaan ja vakiointiin. Hajallaan oleva tieto on saamassa vakioidun esitystavan ja mahdollisuus siirtää tietoja rajapintojen kautta järjestelmien välillä toteutuu. Tämä on yksi KIRA-digi-hankkeenkin tavoitteista ”Rajapinnat auki ja tieto liikkeelle”.

Miltä se todellisuus nyt sitten näyttää?

TEHO-hanke osoittaa, että digitalisaatio ei ole teknologiaa – se on uusien toimintatapojen käyttöönottamista ja vanhasta luopumista, erilaista ansaintalogiikkaa ja uusia liiketoimintamalleja. Kun tämä alkaa konkretisoitumaan ja osoittautuu, että se koskee myös minua, yritystämme ja paljastuu että se muuttaa myös asiakkaidemme toimintatapoja, alkaa suuri hämmennyksen aika.

Iso pyörä on saatu liikkeelle rakennusliikkeiden avulla. Nyt mukaan on saatava tuoteteollisuus ja rakennustarvikekauppa ymmärtämään kaikille koituvat hyödyt. Me Rakennustiedossa TEHO-hankkeen keskiössä vakuuttelemme kaikkia osapuolia hyödyistä ja toivomme hiljaa, että ala ymmärtää itse ratkaista asian ja ottaa uudet tuotetiedon hallinnan tavat käyttöön. Jos rakennusalan toimijat eivät tätä nyt saa aikaan, tulee seuraava aalto Euroopasta ja siinä pelissä olemme kuin lastu laineilla.

Rakennustiedossa muutos tarkoittaa siirtymistä tuotemyynnistä ratkaisumyyntiin. Myyjät nimettiin asiakkuuspäälliköiksi, tuotannossa siirrytään dokumenttien tuotannosta rakenteisen tiedon tuottamiseen. Toimittajista tuli projektipäälliköitä, jotka myös osaltaan vastaavat asiakaslupauksesta tuoteteollisuudelle. Loimme asiakaspalveluorganisaation tukemaan asiakkaan palveluprosessia. Esimiestyö muuttuu yksilöiden suorituksen ohjaamisesta verkostojen johtamiseen. Lisäämme vaikuttamista ja verkostoitumista toimialan eri foorumeilla. Paperilla helppo homma, mutta käytännössä edellyttää jokaiselta uutta oppimista ja vanhasta poisoppimista. Nyt korostuu strategian ja ison tavoitteen merkitys, sen tulee olla kirkas! Tällä hetkellä riittää yksi mittari kojetaulussa, joka kertoo mukana olevien tuoteteollisuuden yritysten määrän ja tuotemäärän tietokannassa. Siinä pitää kaikilla olla valot päällä!

Seuraavaan vaiheeseen, koulutuksen kautta!

Tässä jo nyt saavutettuja tuloksia – kiitos rahoittajille, jotka uskovat visioomme! Nyt nämä palvelut pitää saada TEHOkäyttöön.

 • Uusi RT-tuotetietokanta
 • Rakennustuotenumero
 • Rajapinnat auki tuoteteollisuudelle ja tiedon käyttäjille
 • ETIM-standardin käyttöönotto teknisten ominaisuuksien kuvauksessa
 • Rautakaupan kasvava rooli hankkeessa
 • Uusi työkalu tuotetiedon dokumentointiin työmaalla
 • Mobiilisovellus, jolla viivakoodia lukemalla saa tuotetiedot kännykkään
 • Pohjoismainen yhteistyö norjalaisten ja ruotsalaisten tietokantojen ylläpitäjien kanssa
 • Kansallinen tuotetietostandardi SÄH-, LVI- ja RAK-tuotteille.

Aloitamme säännölliset koulutukset asiakkaillemme tuotetietojen hallintaan. On aivan välttämätöntä, että osa tuoteteollisuudesta ylläpitää itse tuotetiedot tietokannassa ajan tasalla. Uusin tietokantamme mahdollistaa aivan uuden tavan tiedon hallintaan ja jakeluun eri kanavissa ja tämä kannattaisi jokaisen tuotevalmistajan hyödyntää!

ETIM-ominaisuuksien hallinta onnistuu tulevaisuudessa tietokantamme kautta, ja kun kauppa alkaa niitä edellyttämään, ovat työkalut jo valmiina. Mikä mahdollisuus luoda uusia mielenkiintoisia työtehtäviä tuotetiedonhallinnan parissa. Miltä kuulostaa PIM Manager -titteli?

Kuinka tässä sitten lopulta käy?

Älä anna uskon horjua, olemme oikealla tiellä. Olemme monessa asiassa norjalaisia ja ruotsalaisia edellä ja yhdessä heidän kanssaan kilpailu isoja eurooppalaisia järjestelmiä vastaan on helpompaa.

Hyvin tässä käy, kun jokainen TEHO-hankkeen osapuoli katsoo hiukan kahta seuraavaa kvartaalia pidemmälle. Nyt luodaan perustaa tulevaisuuden uusille liiketoimintamalleille ja siinä kisassa kannattaa jokaisen Rakennustietolaisen, rakennusliikkeen, tuotevalmistajan ja rautakaupan olla mukana.

Vielä ei ole myöhäistä tulla mukaan, nyt vasta kisa alkaa!

Kimmo_290x305px

 

 

 

 

Kimmo Lehtonen
Liiketoimintajohtaja
RT tuotetieto, RT-sopimusasiakirjat
kimmo.lehtonen@rakennustieto.fi

 

Yksi kommentti artikkeliin ”TEHO-hanke – välitilinpäätös

 1. Kimmo on enemmän kuin 100 % oikeassa, omaan napaan tuijottaminen niin kaupan kuin rakennusliikkeidenkin kohdalla on aiheuttanut sen , että tässä kohtaa digitalisaatioita ja sen tuomia hyötyjä eletään kivikaudella. Hävettää.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s