20 vuotta rakentajain matkassa…

Satu Laine:

Pysähdyin pohtimaan kulunutta 20 vuotta viimeistä Rakentajain kalenteria 2018 tehdessäni. En osannut edes kuvitella vuonna 1996 rakennusmestariksi valmistuttuani, että olisin tekemässä seuraavat 20 vuotta tätä historiallista ”mestareiden omaa kirjaa”. Jälkikäteen asioita pohdittuani koen saaneeni toimia kirjan teon rakennusmestarina. Olen pitänyt vuosittain satoja lankoja käsissäni, jotta kirja on edennyt ja valmistunut sovitussa aikataulussa. Olen voinut hyödyntää koulutustani keskustellessani asioista satojen artikkeleiden kirjoittajien ja aineistojen toimittajien kanssa. Olemme puhuneet yhteistä kieltä, ymmärtäneet toistemme tarpeita ja ennen kaikkea olleet tekemässä työtä yhteisen päämäärän hyväksi, kuten rakennustyömailla. Juuri kukaan meistä ei pysty rakentamaan taloa yksin – näitä kirjojakaan ei olisi syntynyt näinä vuosina ilman tuota samankaltaista yhteistyötä.

Satu3

Koen olleeni erityislaatuisessa asemassa saadessani tutustua moniin rakennusalan asiantuntijoihin ja kuulla Rakentajain kalenterin toimituskunnan kokouksissa heidän arvokkaita ajatuksiaan ja kokemuksiaan rakentamisesta. Olen myös erityisen kiitollinen siitä luottamuksesta, jota koen saaneeni vuosien varrella molemmilta julkaisijoilta Rakennustietosäätiö RTS sr:ltä ja Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry:ltä.

On ollut onni saada tehdä kirjaa päätoimittaja Anssi Koskenvesan ohjaamana. Anssi seuraa tiiviisti aikaansa ja on ottanut aina esimerkillisesti vastuuta kirjan tekoon liittyvistä asioista, muiden työtä arvostaen ja antaen samalla tilaa myös erilaisille näkemyksille ja ajatuksille.

Näitä kirjoja ei olisi syntynyt ilman rautaista kirjantekotiimiämme. Tuula Hulkkonen perehdytti minut vuonna 1997 Rakentajain kalenterin tekemiseen ja oli arvokkaana tukena minulle ensimmäisten kirjojen teon aikana. En olisi pärjännyt näitä vuosia ilman Kirsti Palinin loputonta kärsivällisyyttä, pitkäjänteisyyttä, huumorintajua ja huolellisesti tekemää työtä. Olin tavattoman huojentunut ja onnellinen, kuullessani että hän tekisi vielä tämän viimeisen kirjan taiton, vaikka hän olikin ehtinyt jäädä jo eläkkeelle. Mina Nytorp on hoitanut ammattitaitoisesti tekniset ja kirjan ulkoasuun liittyvät asiat ja ollut tärkeänä tukena niihin liittyvissä kysymyksissä. Kristiina Bergholm on tukenut tekemääni työtä ja osallistunut aina tarvittaessa kirjojen tekoon. Suurkiitokset Kari Laineelle, joka hoiti ansiokkaasti kirjan teon äitiyslomani ja muutaman muun vuoden aikana. On ollut aina onni saada jättää kirjan teko hyviin ja luotettaviin käsiin.

Suurkiitoksen ansaitsevat ne sadat organisaatiot, yhteisöt, yritykset, toimituskunnan jäsenet ja kaikki yksityishenkilöt, jotka ovat osallistuneet kirjojen tekoon näinä vuosina. Jokainen teistä voi olla varma siitä, että olen kiitollinen työpanoksestanne. Nimilista olisi todella pitkä, jos sellaisen laatisin. Kaikki Rakentajain kalenterit ovat syntyneet vuosittain valtavan joukon yhteisestä työpanoksesta. Jokainen teistä on ollut tärkeä osanen onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Rakentajain_kalenterit_420x220px

”Rakentajain kalenteri on kuin ruotsinlaiva kapealla saaristoväylällä, jarruttaa ei voi, kiihdyttää ei uskalla ja väistäminen voi viedä karille”. Näillä sanoilla Martti Tiula siirsi päätoimittajuuden Anssi Koskenvesalle vuonna 1999. Voimme olla ylpeitä tästä yhteisestä matkasta ja katsoa hyvillä mielin taaksepäin. Matkamme meni suunnitelmien mukaisesti ja olemme saapuneet päämääräämme. Pysyimme reitillä, vältimme karikot ja jätimme jälkeemme suuren lastin kunakin ajankohtana tärkeäksi koettua rakentamisen tietoutta.

Rakentajain-kalenteri-460x160

Satu Laine
satu.laine@rakennustieto.fi
Projektivastaava
Rakennustieto Oy


Uusin nahkakantinen Rakentajain kalenteri 2018 ilmestyy marraskuussa ja päättää tyylikkäästi yli sata vuotta yhtäjaksoisesti julkaistun kirjasarjan. Lue lisää tästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s