Viipurin kunnostuksen takuumies?

Arkkitehti Petri Neuvonen:

Rakennusperinnön on Suomessa vaikea kuvitella nousevan presidentinvaalien teemaksi. Toisin Venäjällä. Aiemmin jo kurkien ja tiikerien suojelijana profiloitunut Vladimir Putin on ottanut vuoden 2018 presidentinvaaliaseekseen myös historialliset muistomerkit.

Putin_210118_450px

Hiljattain Venäjän valtiollisella televisiokanavalla esiteltiin neuvostoajan alennustilasta noussutta Valamon luostaria. Vaalivideonmakuisessa dokumentissa annettiin ymmärtää luostarin kunnostuksen olleen suurelta osin Putinin ansiota. Valamon vehmaissa maisemissa käyskentelevä presidentti kuvattiin hartaana ortodoksisen uskon puolustajana ja pyhien paikkojen kunnostajana.

Putin on kantanut kortensa kekoon myös suomalaisen rakennusperinnön säilymisen puolesta. Ilmeisesti presidentti Tarja Halosen aloitteesta Putin kiinnostui vuonna 2010 Viipurin kirjaston pelastamisesta. Siihen asti kituliaasti edennyt restaurointiprojekti ampaisi vauhtiin Putinin kaivettua kirjaston kunnostamiseen tarvitut miljoonat Venäjän federaation budjetista. Lopputulos on verraton kuten kaupungissa vierailleet matkailijat ovat voineet omin silmin havaita.

Viipurin vanhassakaupungissa kunnostetaan paraikaa useampaa Venäjän federaation tasolla suojeltua historiallista muistomerkkiä. Linnan mahtava keskustorni, vanhan tuomiokirkon kellotorni, Raatitorni ja kaksi keskiaikaisperäistä rakennusta ovat korjaustöiden alla. Eräät kaupungin arvokkaimmista muinaismuistoista ovat vihdoin saamassa pitkään kaipaamaansa huolenpitoa. Toimet ovat tietysti koko kaupungin korjaustarpeeseen nähden vain jäävuoren huippu, mutta hyvä niinkin.

Naapurivaltiomme päämies on muutoinkin osoittanut kiinnostusta suomalaiseen arkkitehtuuriin. Viipurin lähistöllä Venäjänsaaressa sijaitseva villa Sellgren on hiljattain huhupuheiden mukaan kunnostettu Putinin käyttöön. Vuonna 1913 valmistunut, arkkitehti Uno Ullbergin suunnittelema loistohuvila oli jo pahoin rappeutunut, mutta nyt se on uusittu kellarista kattoon kustannuksia kaihtamatta. Mikäli julkisuuteen tihkuneita kuvia on uskominen, luonnonkiveä, tummasävyistä puuta ja kultausta yhdistelevä lopputulos miellyttää kuitenkin enemmän venäläistä kuin suomalaista silmää. Tämän tiukasti vartioidun kesähuvilan lähistölle ei tavallisella kansalla tai matkailijoilla ole asiaa.

Into historiallisten muistomerkkien kunnostamiseen kytkeytyy Venäjällä pintaan nousseisiin isänmaallisiin historiantulkintoihin. Niissä on usein suomalaiskorvaan oudolta kuulostavia neuvostoajan kaikuja. Entisessä Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissakin on pystytetty useita Venäjän suuruudenajoista kertovia muistomerkkejä, jotka pyrkivät kytkemään Viipuria vahvemmin Venäjän historiaan. Taiteelliselta tyyliltään ne ovat vanhahtavia ja vaikuttavat sadan vuoden ikäisiltä. On tosin myönnettävä, että paatokseltaan samaa tasoa oli Suomen sisällissodan alkuvaiheisiin liittyvä Venäjänsaaren muistomerkki, joka pystytettiin vuonna 1923 villa Sellgrenin pihalle. Miten mahtaa tämä valkoisen armeijan saavutuksia muisteleva muistomerkki jaksella Putinin kesäpihalla?

Talvella 2018 vanhassakaupungissa kulkijoita tervehtii Putinin kookas vaalimainos. ”Vahva presidentti, vahva Venäjä” se julistaa. Rakennussuojelunkin saralla asiat itänaapurissa tuntuvat liikahtavan nopeimmin mahtimiehen käskystä. Entinen KGB-agentti on pikku hiljaa nousemassa Viipurin kunnostuksen takuumieheksi. Hänelle lienee syytä toivottaa pitkää ikää, jotta tämän ”ikivanhan venäläisen kaupungin” kuntoonlaitto saisi jatkoa.

Turun_portti_210118_3_500px


Petri_2016_125px
Rakennustietosäätiö RTS:n viestintä- ja kehityspäällikkö, arkkitehti Petri Neuvosen väitöskirja ”Linnoituksesta historialliseksi muistomerkiksi: Viipurin vanhakaupunki 1856‒1939” tarkastettiin 24.11.2017 Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Julkaisu on tilattavissa Rakennustiedon verkkokaupasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s